Mindent a szemnek!

Leánykökörcsin (fotó: Halász Antal)

Védett leánykökörcsineket ástak ki ismeretlen tettesek a Sas-hegyen.

Önkéntes segítőink jelezték, hogy március 3-án napnyugtakor a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület lezárt részén ismeretlen tettesek több leánykökörcsint (Pulsatilla grandis) ástak ki és vittek el. A növény védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

A kökörcsinek méteres karógyökereikkel keresik, gyűjtik össze a sziklás talajban fellelhető vizet és tápanyagokat, ezért épségben történő kiásásuk gyakorlatilag lehetetlen, és tilos is. A csonkítva kiásott tövek hamar elfonnyadnak és elpusztulnak, ezt még túllocsolással sem lehet ellensúlyozni, mert a hajtások és gyökerek hajlamosak kirohadni. A kertészetekben olyan közép- és nyugat-európai kökörcsinfajokat és hibridjeiket árulnak, amelyek jól tűrik a kerti körülményeket, és a sötét-ibolyától, a fehéren és piroson át, a halvány kékig terjedő színviláguk lényegesen gazdagabb, mint a védett, egyre fogyatkozó leánykökörcsiné.

A leánykökörcsin és a többi kora tavaszi virágzó növény védelme kiemelten fontos a beporzó rovarok táplálása szempontjából is. Ha ebben az időszakban nem jutnak elegendő táplálékhoz, akkor később a gyümölcsfák beporzását nem lesznek képesek elvégezni, ennek pedig súlyos gazdasági következményei is lehetnek.

Mindenkit arra kérnénk, hogy a természet csodáiban csak helyben gyönyörködjünk, ne próbáljuk a növényeket és állatokat magunkkal vinni. A természeti értékek sokféleségének megőrzése mindannyiunk közös érdeke!

Sas-hegyi Látogatóközpont

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület  Látogatóközpontja minden korosztály számára tartogat izgalmakat. 

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.