Mi lesz veled Jági-tó?

Jági-tó 2022 telén (Fotó: Tóthné Becsei Katalin)

Pilisszentiván község határában, a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Terület peremén, a Jági tanösvény fontos állomása, a Jági-tó.

A Jági-tó neve a sváb Jáger, azaz vadász szóból származik, mely kedvesen becézve lett Jági. Az 1940-es évek végén a Jági-patakon két völgyzáró gátat építettek, azzal a céllal, hogy a keletkező tavacskákban majd pisztrángot tenyésztenek. A terveket azonban keresztülhúzta egy bányafejlesztés, az új földalatti vágatrendszerek miatt a Jági-források vízhozama jelentősen csökkent, sőt gyakran el is apadt. Az évtizedek során kis lápos vidék alakult itt ki, melyből egy kis patak csurdogált végig az út mentén a falu felé. 1985-ben az alsó tó medrét újra kikotorták, azóta szinte folyamatosan volt benne víz.

Egy kis tó az erdő szélén hatalmas kincs. Nemcsak nekünk, embereknek, akik kijövünk ide pihenni és gyönyörködni a természet szépségében, hanem az élővilág számára is. Számos élőlénynek ez az élőhelye: mocsári teknősök, vízisiklók és sok kisebb-nagyobb gerinctelen állat él a vízben, a fákon madarak fészkelnek, a napsütötte homokos partoldalakon a teknősök beásott tojásai melegszenek. A kétéltűeknek: békáknak és gőtéknek a tó biztosítja a szaporodáshoz szükséges helyet, ide rakják le petéiket és itt nőnek fel porontyaik, az ebihalak. Rajtuk kívül pedig sok állat itt oltja a szomját.

Sajnos az itt túrázókat most szomorú látvány fogadja, hiszen a tó kiszáradt. Csodálkozni nem igazán lehet ezen, hiszen nem véletlenül szólnak a vészharangok a globális klímaváltozásról – és ezzel összefüggésben – hazánk egyre szárazodó éghajlatáról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a 2021-es év volt az egyik legszárazabb 1901 óta, és az ezt megelőző évek sem örvendeztettek meg minket túl sok csapadékkal. A 2021-es csapadékhiányt Magyarország nagyobb tavai, mint a Velencei-tó, a Fertő tó, de még a Balaton is megsínylette, nem szólva egy olyan kicsi víztestről, mint a Jági-tó. 2022-ben pedig tovább folytatódott az aszály.

A Jági-tónak hosszú évek óta nincs tápláló forrása, csak a csapadékvíz töltögeti. Illetve töltögetné... Két-három éve szinte semmi hó nem esik, pedig ennek olvadása jelentős vízutánpótlást biztosítana a tó számára. Emellett sajnos eső is kevés esik, ami pedig van, az általában egyszerre zúdul le nagy mennyiségben. Az ilyen özönvíz szerű esőket a talaj nem tudja jól továbbítani a mélyebb rétegek felé.

A tó élővilága sincs könnyű helyzetben. A mocsári teknősök remélhetőleg a megmaradt iszapban át tudtak telelni, de a halak vagy a vízben fejlődő „apróságok”, mint például a szitakötők lárvái, már nem ilyen szerencsések. A menetrend szerint a tóhoz érkező kétéltűek is nagy bajban lesznek, ha nem találnak vizet jól megszokott szaporodóhelyükön.

Előfordult már korábban is hogy a Jági-tó kiszáradt, például 2003-ban, majd újratöltődött. Bízzunk benne, hogy jönnek még csapadékosabb évek, amelyek segítenek a tó vízszintjét visszaállítani, hogy újra pezseghessen benne az élet.

2022 év végén a Pilisszentiváni Önkormányzat segítségével próbáltunk lépéseket tenni a tó megmentése érdekében, melyről a település honlapján olvashatnak.

Karlné Menráth Réka, Tóthné Becsei Katalin

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Pilisi Len Látogatóközpont

Jági tanösvény

A Jági tanösvény a pilisszentiváni sportpálya (Villa Negra) mellől indul. Önállóan 2-2,5 óra alatt barangolható be kényelmesen a körtúra. 

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.