MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE – Vörös vércsék a Zsámbéki Romtemplomban

Vörös vércse (Fotó: Berkó Gyöngyi)

A védett vörös vércse egészen meglepő –sokszor emberek által lakott – helyeken képes fészkelni. A Zsámbéki Romtemplomban tavaly jelent meg és az idei évben is visszatért.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) közepes termetű sólyom, fészket nem épít. Gyakran foglalja el a szarkák, varjúfélék gallyfészkeit, de megtelepszik a városok magasabb épületein, templomtornyokban, várromokon is. 2015 óta fészkel a  Zsámbéki Romtemplom ódon kövei között. A tavalyi sikeres költés után idén is elfoglalta ezt az élőhelyet. Sikeres költését a nyesten kívül a helytelen technológiával végzett pocokmérgezés vagy az egyre gyakoribb drónos repülők veszélyeztetik.

Néhány kilométerrel nyugatabbra a Dél-Gerecse Natura 2000 területre vércseládák és madárodúk kerülnek kihelyezésre. Vörös vércsék, és baglyok jutnak így fészkelési lehetőséghez a gyepterületek közelében. Az odúk az öregállományú erdők hiányát hivatottak pótolni, fészkelő helyet kínálva a cinegéknek, harkályoknak és a többi odúlakó madárfajnak. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a közeljövőben ürgetelepítést is tervez a térségben.

Klébert Antal
természetvédelmi őr
Vértes-Mezőföldi Természetvédelmi Tájegység

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

A Dunántúli-középhegységet északkeleten a Dunazug-hegység zárja le. Ennek a hegységnek a részét képezi a Gerecse-hegység is, amelyet északon a Duna folyama, keleten a Zsámbéki-medence, délnyugaton a Tatai-medence, míg nyugaton a Kisalföld határolja. A Gerecse-hegység három részre osztható, ezek: a Nyugati-Gerecse, a Központi-Gerecse és a Keleti-Gerecse. Az 1977-ben létrehozott Gerecsei Tájvédelmi Körzet legnagyobb része a Központi-Gerecsében helyezkedik el. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet területe 8 739 hektár, ebből fokozottan védett 1 365 hektár.

Tovább

Natura 2000 hálózat

Az Európai Uniós természetvédelem legfontosabb eszközei a madárvédelmi (79/409/EEC) és az élőhelyvédelmi (92/43/EEC) irányelv. A két jogszabály rendelkezései szerint kijelölt természetvédelmi területek közös európai rendszere a Natura 2000 hálózat. A Natura 2000 hálózat célja a közösségi szinten jelentős, veszélyeztetett növény- és állatfajok és élőhelytípusok védelme, és ezen keresztül a biológiai sokféleség megőrzése és hosszú távú fennmaradásának biztosítása.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.