Madarak Budapest belvárosában

Széncinege (Fotó: Komjáthy István)

Utóbbi időben sok tanulmány jelenik meg arról, hogy 1-1 madárfaj populációja drasztikusan csökken. Az okok különbözőek, de vannak meglepő folyamatok is, ugyanis egyre több faj "költözik" városokba.

A füsti fecskékről elterjedt nézet, hogy állattartáshoz kötődnek, szeretnek istállókban fészkelni. Milyen meglepő, hogy belvárosi bérház gangján is jól érzik magukat, fészket raknak és költenek.

Egy belvárosi lakás redőnytokja is kiváló költési helynek bizonyult egy széncinege párnak, az itt lakók örömére. Szorgalmasan hordták az eleséget a fiókáknak, míg ki nem repültek.  

A madarak nagyon "érzik" egy élőhely minőségét, ha bőséges az eleség, több tojást raknak, több fiókát nevelnek. Utóbbi években Budapest zöldebb lett. Több lett a sétálóutca, valamint belvárosi házak folyosóit is többen díszítik növényekkel. Belső udvarokban kicsi kertek sokasága vonzza a rovarokat és vele együtt a madarakat.

Ki tudja, talán elegük lett a túlzott vidéki vegyszer-használatból? A belvárosi falak jobban megvédik őket a szélsőséges időjárásoktól?

 Ady Endre intése az "őrzőkhöz":

"Az Élet él és élni akar,
Nem azért adott annyi szépet,
Hogy átvádoljanak most rajta
Véres s ostoba feneségek.
Oly szomorú embernek lenni
S szörnyűek az állat-hős igék
S a csillag-szóró éjszakák
Ma sem engedik feledtetni
Az ember Szépbe-szőtt hitét
S akik még vagytok, őrzők, árván,
Őrzők: vigyázzatok a strázsán.."  

Vigyázzunk tollas barátainkra, bárhol is éljenek körülöttünk!

Berkó Gyöngyi
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.