Lezárult sikeres barlangos pályázatunk

Speleobox

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program KEHOP-4.1.0-15-2016-00009 azonosítószámú, „Barlangok védelme a Gerecsében, a Pilisben, és a Vértesben” című projektje 2018. augusztus 10-én lezárult.

A 2016. február 16-án megkezdett projekt célja a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, a Gerecsében, a Pilisben, a Vértesben, a Visegrádi-hegységben és a Bakonyban található 19 barlang és 5 mesterséges üreg megőrzése, helyreállítása, az ott található élő- és élettelen természeti értékek hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtése volt. Célunk volt gondoskodni a kedvező természetvédelmi helyzet fenntartásáról és javításáról, valamint a sérült károsodott élőhelyek helyreállításáról. A barlangok és mesterséges üregek bejáratának biztosítása, újbóli feltárása, kiépítése, „denevér-barát” lezárása megakadályozta az illetéktelenek bejutását, mely veszélyeztette a barlang geológiai értékeit, formakincsét, és az esetleges balesetveszéllyel járt.

A lezárások mellett számos helyszínen kerültek beépítésre létrák, lépővasak, kötelek, melyek elősegítik a biztonságos közlekedést, és biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevér populációk rendszeres monitorozásának lehetőségét. A területen igen jelentős természetvédelmi szempontból különösen értékes denevérfajok populációi találhatóak, melyek megőrzése és létfeltételeik biztosítása a projekt kiemelt célja volt, mely egyben biztosította a barlangokban a denevérek telelő-, és szaporodóhelyeinek zavartalanságát.
A fejlesztés kiterjedt továbbá a Dunaalmási Kőpite-túrakörök tanösvény kiépítésére, melynek célja az ismeretterjesztés és a természetvédelmi oktatás volt.
A projekt szintén fontos része volt továbbá a barlangtani és földtani értékek bemutatása, mely során egy mobil műbarlang (Speleobox) is készült. A denevér-monitoringozás és a barlangi kutatás hatékonyságának növelése érdekében az Igazgatóság eszközrendszere szintén fejlesztésre került.

A projekt során a Natura 2000 területek bemutatásához kapcsolódó kommunikációs akciókban 3000 fő aktívan résztvevő lakos elérése valósult meg. A jobb védettségi állapot érdekében támogatott élőhelyek területének nagysága a fejlesztés következtében 19799,43 ha-ra nőtt.

Barlangok védelme a Gerecsében, a Pilisben és a Vértesben, földtani és barlangtani bemutatóhelyek tematikus hálózatának létrehozása

Megvalósult

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén jelenleg 1496 barlang van nyilvántartva, mely a hazai nemzeti parkok viszonylatában a legjelentősebb. Magyarországon minden barlang ex-lege védelmet élvez, ami azt jelenti, hogy a törvény erejénél fogva, megtalálásuk pillanatában már védettek. A Gerecse és a Pilis-hegységben is, előfordulásuk meghaladja a 400-at, míg világviszonylatban egyedülállóan Budapest alatt közel 200 barlang található, mellyel méltón kiérdemelte a barlangok fővárosa elnevezést.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.