Kerecsensólyom-ellenőrzés a Vértesben

Kerecsensólyom fióka portré (Fotó: Berkó Gyöngyi)

Megtörtént a Vértes-Mezőföldi Tájegységében a fokozottan védett kerecsensólymok (Falco cherrug) költési sikerének ellenőrzése.

Fejér megyében a fajvédelmi munka a DINPI, az MME és a MAVIR szakmai együttműködésével valósult meg.

A tájegységben 8 aktív párról tudunk, ahol 2018-ban a természetvédelmi őrök a madarak jelenlétét regisztrálták. A fészkek ellenőrzésekor lehetőség nyílik a fiókák egészségi állapotának ellenőrzésére, a táplálékmaradványok vizsgálatára, a fiókák jelölésére, vagy akár a mozgásérzékelős fotócsapdás eszközök kihelyezésére.

Az idei „márciusi tél” erősen megviselte a nagytestű sólymokat, hiszen a tojásrakás és kotlás idején fellépő szokatlan hideg, a hótakaró megnehezítette a táplálékszerzést, a tojások melegen tartását. Végül 3 pár költött sikeresen, ahol összesen 8 egészséges fiókát találtunk.

Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület-vezető
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.