Jubileumi ünnepséget tartottunk

A Budai TK 40, Budai Sas-hegy TT 60. jubileumi ünnepsége (Fotó: Kálmán Gergely)

A Budai Tájvédelmi Körzet 40, a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület pedig 60 éve védett.

Ennek alkalmából október 12-én, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban ünnepeltük a védetté nyilvánítások jubileumát. Az Igazgatóság dolgozói mellett jelen voltak az Agrárminisztérium, az érintett önkormányzatok, hatóságok, szakmai és civil szervezetek képviselői is.

A köszöntőket követően korábbi és jelenlegi kollégáink osztottak meg egy-egy történetet a védett területeken zajló mindennapokból, délután pedig természetismereti előadások színesítették a programot. Többek között a sas-hegyi különleges pókokról és a Pilisben zajló természetközeli erdőgazdálkodásról is hallhattunk előadást.

A résztvevők a program végén kvízjátékon tesztelhették a Budai Tájvédelmi Körzettel és a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területtel kapcsolatos tudásukat, a kvíz megoldói között pedig nyereményeket is kisorsoltunk.

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább

Budai Sas-hegy TT

"A budai hegyek egyik legérdekesebb életközösségét a Sas-hegyen találjuk, bár messziről kopár sziklás képet mutat, amelyen csak itt-ott zöldell egy-egy árva feketefenyő vagy orgonabokor. De ez csak a látszat, amellyel csak a felületes szemlélő elégszik meg, közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk." (Dr. Pénzes Antal)

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.