Ismeretlen értékeink – az újszilvási héricses gyep

Tavaszi héricsek újszilvás mellett (Fotó: Vidra Tamás)

A Tápió-vidék messze földön híres fajgazdag, virágpompás rétjeiről, legelőiről, melyeken védett és fokozottan védett növényfajok tucatjai élnek.

Ezek közé tartozik a tavaszi hérics (Adonis vernalis), amelynek kisebb-nagyobb virágzó csoportjai a tavasz egyik legszebb látnivalóit jelentik. Nagyméretű, sárga virágaival ma még sok helyen találkozhatunk az országban, azonban a sok évezredes mezőgazdasági tevékenység miatt alföldi állományai mára már jórészt eltűntek.

Ezért is örvendetes, hogy nemrég a Pest-megye délkeleti szegletében elterülő Újszilvás határában, egy szántók által körbevett kis gyepen több száz példányban előkerült ez a dekoratív növényfaj. A térképeken Gólya-járásnak nevezett terület a héricseken kívül még számos ritkaságot rejt. Ilyen, sok más mellett az orchideafélékhez tartozó pókbangó (Ophrys sphegodes), a virágait a levelei között elrejtő szártalan csüdfű (Astragalus exscapus), vagy az idős kőrisfákra kihelyezett mesterséges költőládákban fészkelő színpompás szalakóta (Coracias garrulus).

Sajnos a Gólya-járás ma még nem tartozik a védett természeti területek körébe, sőt a Natura 2000 hálózatnak sem a része, azonban bízzunk benne, hogy a napjainkig fennmaradt bölcs gyepgazdálkodás mellet még hosszú ideig megőrizhetők természeti értékei.

Vidra Tamás

osztályvezető, Dél- és Kelet-Pest megyei Tájegység

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.