Igazi érdekesség érkezett a könyvtárba

Költemény a solymászatról

Pray György: Költemény a solymászatról négy könyvben

A könyv több szempontból is izgalmas. Szerzője Pray György (1723-1801) jezsuita szerzetes, történetíró, a budai, majd a pesti Egyetemi Könyvtár vezetője. Ő volt az első tudományos leírója annak az 1192–1195 között keletkezett latin és magyar nyelvű kódexnek (Pray-kódex), mely tartalmazza első magyar nyelvi emlékünket, a Halotti beszéd és könyörgés-t.
A solymászatról írott költeménye egy korai munkája, 1749-ben jelent meg Nagyszombaton.

A most megjelent könyv nem egyszerűen reprint kiadás. A szerkesztők (Bagyura János, Czerovszki Mariann, Kasza Péter) a költemény kiegészítésével sok érdekes adalékkal szolgálnak. A könyv beszámol a mű korának és korábbi időknek hazai solymászati hagyományairól, az első magyarországi solymászkönyv keletkezésének, kalandos életének – még a szerző életében való és eltűnésének, majd 250 év múlva a bécsi Nationalbibliothekból való előkerülésének – körülményeiről, és megtudhatjuk milyen időkig vezet vissza a tanköltemény műfaja.  A Jegyzetek fejezet szakmai magyarázatokkal segíti eligazodni a solymászatban kevésbe jártas olvasót, a Kislexikon pedig a műben előforduló mitológiai fogalmakat, személy- és földrajzi neveket magyarázza a szövegben leírtak jobb megértéséhez.

Ajánlom ezt az első teljes egészében ránk maradt magyarországi solymászati könyvet, mint szakkönyvet, és mint művelődéstörténeti különlegességet!

Temesi Veronika
Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár

További információk a könyvtárról ITT olvashatók.
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.