Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Teltvirágú hóvirág (Fotó: Klébert Antal)

Az Alcsúti Arborétum 2,5 hektáron elterülő mediterrán hóvirágmezeje évről-évre elvarázsolja az idelátogatókat. 

Nem meglepő, hiszen az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirágok 7 fajának összesen 24 változatát is megcsodálhatjuk itt a tavaszi virágnyíláskor, míg hazai erdeinkben csupán egyetlen hóvirág fajjal, a kikeleti hóvirággal találkozhatunk.

A park két évszázaddal ezelőtti telepítése Habsburg József nádor nevéhez fűződik, aki a kietlen pusztaságból alakította ki nagy kertészeti szakértelemmel és elhivatottsággal ezt a tájat. Az első hóvirágtövek is ekkor kerülhettek ide.

A kert növényvilágában a másfél, két évszázaddal ezelőtt ültetett idős faritkaságok különlegesnek számítanak. A famatuzsálemek között sétálni még ebben a kevésbé színes, barnás-szürkés télvégi világban is lenyűgöző élmény. Az idős és sok holtfát rejtő parkban a harkályfélék számos faja képviselteti magát.  A tavasz közeledtét a hóvirággal borított parkban hangos dobolással jelzik, az ő nászuk is elkezdődött.

 

Aktuális látogatói információk az Arborétum honlapján >>>

Alcsúti Arborétum

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.