Hóvirágok védelme a hóvirág ünnepen

Hóvirágok az Alcsúti Arborétumban (Fotó: Berkó Gyöngyi)

Márciusban több ezren látogatnak el az Alcsúti Arborétumba a Hóvirág Ünnepre. Íme pár betartandó dolog, hogy ezek a csodálatos kis növények is átvészeljék a nagy "népszerűséget".

A hóvirág ünnep az Alcsúti Arborétumban március 22-ig tart. Ezalatt az arborétum minden nap 10:00 - 18:00 között fogadja a látogatókat.
Jegyárak és további részletek  << ITT >>

Az Alcsúti Arborétum egy természet- és műemlékvédelmi oltalom alatt álló terület. A hóvirágok és más növény- és állatfajok - akár véletlenségből - való károsítása a természetvédelmi jogszabályok megsértése, amely szabálysértéstől a természetkárosításig, különféle súlyú szankciókat vonhat maga után.

A 3 hektáron elterülő, mediterrán hóvirágmező egészen kivételes látványt nyújt. Az Arborétum területén hét hóvirágfaj huszonnégy fajtája van jelen, a hóvirágmezőn elsősorban a krími, kisebb részt a levantei hóvirág szőnyegében gyönyörködhetünk.

Mire figyeljünk oda a látogatáskor?

Minden esetben maradjunk a kijelölt utakon!
Az arborétumban jó állapotú és jól járható utakon közelíthetjük meg a hóvirágokat. Az útról való letéréssel, valamint a korláton való átmászással pont azokat a növényeket károsítjuk, illetve pusztítjuk el, amik miatt idelátogattunk. Ha szeretnénk, hogy a többi látogató is élvezhesse a látványt a jövőben, maradjunk az úton.

Fényképezni szabad, de csak körültekintően!
Sokszor tanúi lehetünk olyan jeleneteknek, ahol a lelkes természetfotós egy szép, közeli felvételt akar csinálni valamelyik növényről, de közben tíz másikat letapos a "cél" érdekében. Mi is szeretjük a szép fényképeket, de vegyük figyelembe a "célpont" környezetében lévő egyéb értékeket is. A körbekerített "nagy hóvirágmezőn" kívül az arborétumban több, kisebb-nagyobb hóvirágfolt is tálható, amelyeket kényelmesen – akár elhasalva is - lehet fényképezni! Így nem kell a lekerített részekre „bemászni”, taposni, konfliktushelyzetekbe kerülni.

Haza csak emlékeket vigyünk!
Bizonyára szépen néz ki egy kis hófehér csokor a nappaliban, de gondoljunk csak bele: ha minden látogató csak egy kis csokrot visz haza "emlékül", jövőre már senki sem gyönyörködhet a hóvirágokban. A hóvirág hazánkban VÉDETT növény! Már egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Nem gyerek kezébe való!
A fent említett szabályok ideális esetben minden felnőtt ember számára érthető, de mi van a gyermekekkel? Családi kirándulások alkalmával minden kis lurkó csak az alkalmat lesi, hogy kicsit szaladgálhasson végre a szabad levegőn. Ebből következik, hogy néha-néha "betévednek" a nem látogatható részekre és letapossák a védett értékeket. Ezt megelőzendő, arra kérnénk minden gyermekkel érkező szülőt, hogy a fent említett szabályokat ki-ki a maga módján tudatosítsa a csemetéjében a látogatás előtt.

Kutyát, macskát, és egyéb állatokat nem lehet az Arborétumba behozni!

Ha lehetséges, hétköznapra időzítsük a látogatást!
Tisztában vagyunk vele, hogy ezt nem mindenki tudja megoldani, de ha van rá lehetőség, hétfőtől péntekig válasszunk látogatási napot. Az első hétvége tapasztalatai alapján szombaton és vasárnap akár több, mint egy órás várakozásra lehet számítani a parkolásnál és a kasszánál.

A fent leírtakkal senkit sem szeretnénk elriasztani a látogatástól, SŐT! Szeretnénk, ha minél többen megcsodálhatnánk a természet ezen szépségeit. Ha tiszteletben tartjuk a tudatos természetjárás szabályait, hozzájárulunk ahhoz, hogy a jövő generációi is ugyanúgy élvezzék a tavasz első hírnökeinek lenyűgöző látványát.

Az Alcsúti Arborétumot természetesen az év bármely szakában érdemes meglátogatni. Hamarosan a hóvirágok mellett a téltemető, hunyorfélék, májvirág, kankalin, nárcisz, krókusz és tulipánfajok alkotta virágszőnyeg látványában is gyönyörködhetünk.

Alcsúti Arborétum

A fővárostól mindössze 40 kilométerre, Tata és Székesfehérvár között, a szépséges Váli-völgyben fekszik az Alcsúti Arborétum. József nádor egykori kastélykertje 40 hektár területű, fő épülete a klasszicista kastély Pollack Mihály munkája. Sajnos mára csak a homlokzat és a kastélykápolna maradt meg belőle. Kertje tájképi angolkert. Legszebb látványa a kastély előtti nagy rét a tóval, és a mellette levő sugárirányú nyiladékok.

Tovább

Alcsúti Arborétum TT

A park stílusa tájképi dendrológiai kert. A terepalakulat változatos, lankás, közepén dísztóval, míg a szélén patakok futnak keresztül. Ezek a vízfelületek egyben a park mikroklímáját is jelentősen módosítják.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.