Hálóval virágot – avagy hogy kerül a lárva a vízibuszba?

MTVA Tábor Vízibusszal (Fotó: Szontaghné Mosoni Dóra)

Hálókkal, szűrőkkel, vödrökkel és gumicsizmával felszerelt gyerekcsapat jelent meg a Lupa-szigettel szemközti Duna parton. A közelben úszkáló vadkacsák és az épp pihenőt tartó vízitúrázók csodálkozó pillantásaitól kísérve az ifjú vízbiológusok a Dunában élő apróbb, de szabad szemmel is jól látható gerinctelen lények után kutattak a sekély vízben.

Július tizenharmadikán, pénteken tartotta „felezőbuliját” az MTVA és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett nyári napközis tábor-sorozat. A köztévében dolgozók gyermekei számára szervezett tábor második hetének záró programját a Dunavirág Vízibusz adta.

A csapatokra osztott társaság először megismerkedett a felszereléssel, a szabályokkal és a rájuk váró feladattal, majd irány a Duna! A gyerekek térdig gázoltak a vízbe és lelkesen halászták ki a mozgó kis lényeket. Csak nehezen lehetett elszakítani őket a vízparttól, és miután mindenki kiöntötte a csizmájából a vizet, felszállították a zsákmányt a laboratóriumba, azaz a Vízibuszhoz. Itt először külön válogatták az azonos lényeket, majd egy kamera és egy hatalmas képernyő segítségével alaposan szemügyre is vették azokat. Az élőlények meghatározásban a busz oldalán látható tabló segítette az ifjú vízbiológusokat, akik egyszerű eldöntendő kérdésekre adott válaszaik segítségével jutottak el a vizsgált állatcsoport nevéhez. Csigapeték, tegzesek, bolharákok, szúnyoglárvák kerültek terítékre. A péntek 13-a szerencsét hozott a társaságnak, mert ezúttal a hálóba akadt egy dunavirág lárvája is, amely az ismertebb tiszavirág nevű kérész dunai rokona, de annál jóval kisebb méretű. Élete azonban nem hosszabb: mintegy 4 hónapos vízi lárvaállapotot követően a gyors kifejlés után eljárják fél-egyórás násztáncukat a víz felett repülve, majd a petéiket lerakva véget is ér „kérészéletük”. Mivel csak tiszta, oxigéndús vízben tudnak kifejlődni, emiatt a Dunán úgy negyven évig nem is rajzottak az erős vízszennyezés miatt. A folyó vízminőségének fokozatos javulása következtében néhány éve azonban újra tömegesen megjelentek.

E sok tudománnyal felvértezve piknikeztek még egy jót a parton a gyerekek, majd délután visszatértek a Kunigunda utcába táborzárásra, búcsúzkodásra. Reméljük, a következő két turnus is ilyen vidáman és zökkenőmentesen fog zajlani!

Köszönet illeti mindezért a tábor lelkes és kitartó szervezőit, a kísérőket és a programok szolgáltatóit.

Szontaghné Mosoni Dóra
DINPI

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység, a folyóvölgyek, a hegységek és a síkság találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.