Fokozottan védett ritkaság került elő új területen!

Párzó sztyeplepkék (Fotó: Csihar László)

A speciális élőhely, illetve tápnövény igényű sztyeplepkének ez az első bizonyított fejér megyei megkerülése!

2018. augusztus 4-én Danyik Tibor (HNP), Kemenczey Zita (AM) és Csihar László (DINPI) Székesfehérvár mellett sikeresen kutatott a fokozottan védett, Natura 2000 jelölő sztyeplepke (Catopta thrips) után. Az éjszakai lámpás keresés során 4 példány hím, illetve 2 példány nőstény egyed került meg és sikerült rögzíteni a párosodásukat is.

A sztyeplepke hazai populációi száraz vagy félszáraz gyepekhez kötődnek, elterjedését magasabb térszinteken - így a hegylábi területeken is - mindenhol a löszborítás határozza meg. Jelen ismeretek – melyeket csak a közelmúltban fedeztek fel - szerint monofág faj, kizárólagos tápnövénye a védett gumós macskahere (Phlomis tuberosa). Tipikus élőhelyének számítanak az olyan macskaherés löszgyepek, amelyeket az elmúlt évtizedekben nem vontak intenzív művelésbe.

A faj egynemzedékes, az imágók rajzása július közepén kezdődik, és augusztus elejéig tart. Repülésüket már szürkületben megkezdik, viszont aktivitásuk rendkívül rövid idejű, jellemzően a szürkületi időszakot követő órában repülnek.

Ez a lepkefaj egykor sokfelé elterjedt lehetett, ám állományai az utóbbi száz évben drasztikusan visszaszorultak. Ez leginkább azzal a ténnyel magyarázható, miszerint a löszgyepek a Kárpát-medencében található legsérülékenyebb fátlan vegetáció típushoz tartoznak, melyek kiterjedését a mezőgazdasági növénytermesztés térhódítása a múlt században radikálisan lecsökkentette.

Ebből következően a faj veszélyeztetettségének és állománycsökkenésének egyik oka, hogy a hazai populációk egyedszáma alacsony, helyzetük gyakran izolált, továbbá az imágók gyenge röpképességűek, ami a génkicserélődést és a korábbi élőhelyeinek természetes úton történő újranépesítését szinte ellehetetleníti.

A mostani kutatás előzménye, hogy a vizsgált területről egy évvel ezelőtt a kirepülő egyedek után visszamaradt bábbőrök már előkerültek, de akkor kifejlett példányokkal nem sikerült találkozni.

Az alapvetően rosszul repülő faj első megkerülése további kutatásokat tesz szükségessé, hiszen akár még további helyszínek is alkalmasak lehetnek számára Fejér megyében.

A sztyeplepke egy azon 25 közösségi jelentőségű, adathiányos faj közül melyek kutatása az "A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok (KEHOP-4.3.0-15-2016-00001) című projekt NATURA fejlesztési elem keretében zajlik. Ennek koordinációját a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság látja el.

Források:
www.hnp.hu
Sum Sz. (2014): Sztyepplepke Paracossulus thrips (Hübner, [1810-1813]). In: Haraszty L. (szerk.) Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon. Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 285-289.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.