Fokozottan védett darázsölyv (Pernis apivorus) sikeres költése a Vértesi Tájvédelmi Körzetben.

Darázsölyv (Pervis apivorus) portréja (Fotó: Csonka Péter)

Egy újonnan épült darázsölyv fészkére bukkantak a szakemberek.

Májusra az ölyvnagyságú ragadozómadár fajok fiókái jórészt kirepültek, azonban akadnak kivételek. A darázsölyv május végén kezd költésbe, fiókái gyakran csak július elején hagyják el a fészket.  E fokozottan védett ragadozómadarunk táplálkozás terén specialistának számít. Zsákmányának nagy részét rovarok teszik ki, ezért is kényszerül a telet Afrika trópusi területein tölteni. Előszeretettel fogyasztja a darazsak, méhek lárváit is, melyek földben lévő fészkét kikaparja, így jut hozzá a lárvákban bővelkedő lépekhez.

Fészkét könnyen felismerhetjük, mert azt zöld lombos ágakból rakja, a levelek még száradás után, vagy akár télen is jól jelzik annak eredeti gazdáját. A darázsölyv főleg vonulása során találkozik a főbb veszélyeztető tényezőkkel, amik a mediterrán vidékekre jellemző, ragadozómadarakat sem kímélő vadászatot, vagy a rovarok méreggel történő irtását jelentik. Költési időben a fészkek környezetének nyugalmát szükséges biztosítani, de fontos természetvédelmi feladat a fészkelésre alkalmas erdőrészletek megőrzése is.

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.