Fiókaáldás Táborfalván

A tojó fióka szemszíne sötétebb (bagyura János)

Turny Zoltán, az MME hamvas rétihéja-védelmi munkacsoport koordinátorának beszámolója.

Néhány nappal ezelőtt a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Táborfalvai Lő- és Gyakorlótéren jártunk. Nagy örömünkre a korábban körbekerített fészekben továbbra is négy fióka pihent. Ők is kaptak színes gyűrűt a hagyományos fém ornitológiai gyűrűk mellett. Már csak egy hét van a kirepülésükig. Nagyon drukkolunk, hogy továbbra is elég táplálékot találjanak a szülők és, hogy ne tegyenek kárt a fészekaljban a ragadozók (vaddisznó, róka, aranysakál...). Sajnos az utóbbi két évben a területen költésbe kezdő 6-8 párból mindössze egy pár jut el a fiókareptetésig. Ez rendkívül alacsony szám, és hosszú távon nem elégséges a populáció fenntartásához. A fészkek körbekerítésével és vadriasztó anyagok kihelyezésével a ragadozók kártételét igyekszünk megakadályozni.

Ezúton is köszönjük Csóka Annamáriának és Verő Györgynek, a DINPI munkatársainak lelkiismeretes munkáját!

Ha többet szeretne megtudni a Turjánvidéken folyó természetvédelmi munkáról, látogassa meg projekthonlapunkat:
www.turjanvidek.hu

Dabasi-turjános TT

Európában a hasonló termőhelyeket a mezőgazdaság már átalakította, és így különösen jelentős a közel természetes állapotában fennmaradt élőhely, és az ott található fajokban rendkívül gazdag társulások megóvása.

Tovább

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén

Megvalósult

A program célja a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén található kiemelt jelentőségű élőhelyek és fajok védelme. A terület "zászlóshajó faja" a rákosi vipera.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.