Európa Diploma ellenőrzés a Szénásokon

ED ellenőrzés 2019

Szeptember első hetében az Európa Tanácstól Mr. Bev Nichols ellenőr érkezett a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területre. Közel 20 éve nem került sor ilyen jellegű látogatásra, így nagy izgalommal vártuk az ellenőrzés napját.

A Szénások különleges dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. Nem csoda, hiszen az itt található társulások számos bennszülött és maradvány fajnak adnak otthont. A sok növényritkaság közül a világon egyedül itt él a pilisi len (Linum dolomiticum), melyet Borbás Vince írt le először 1897-ben. A Szénások kiemelkedő értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el, melyet kizárólag olyan védett természeti terület nyerhet el, amely Európa geológiai, biológiai vagy tájképi sokféleségének megőrzése szempontjából kiemelkedően fontos. Az Európa Diplomával nemcsak az adott terület egyedülálló értékeit ismerik el, hanem az azok megóvása érdekében végzett természetvédelmi kezelés hatékonyságát is. A Diplomát öt évenként felülvizsgálják, és bizony, ha nem tartják megfelelőnek az ajánlásokban szereplő elvárások megvalósítását, akkor el is vehetik azt a védett területtől. A neves kitüntetés megtartása komoly felelősség is egyben számunkra.

A kétnapos helyszíni szemle során az Európa Diplomához csatolt ajánlások teljesítése került górcső alá, továbbá sort kellet kerítenünk az Európa Diploma szempontjából érintett együttműködő partnerek bemutatására. Az első napon Füri András igazgató úr (DINPI) és Érdiné Szekeres Rozália főosztályvezető asszony (AM) köszöntőjével vette kezdetét az ellenőrzés.

A nap terepi része Pilisszentivánról indult, ahol Poppréné Révay Gyöngyi polgármester asszony és Brandhuber Ádám alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Polgármester asszony köszöntőjében megemlítette az Európa Diplomás Terület kezelése szempontjából kiemelkedően fontos szerepet játszó háromoldalú megállapodást, amely évek óta fennáll, és újra és újra megújul Pilisszentiván Önkormányzata, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság között. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontosnak tartják a fiatal generációk, az óvódás és iskolás gyerekek környezeti nevelését, mely szintén meghatározó pillére a közös együttműködésnek. A köszöntés után elsétáltunk a Pilisi Len Látogatóközpont átalakítás alatt álló épületéhez, ahol az ellenőr megtekintette az új épület tervrajzait. Az épület reményeink szerint jövő őszre elkészül, mert már alig várjuk, hogy megújult „otthonunkban” fogadhassuk a látogatóinkat.

Ezután egy kis sétát tettünk a Jági tanösvény leendő új szakaszán a Hársas-forrástól az ökörkútig, ahol az új táblák, a régészeti feltárás és a várhatóan szintén megújuló gémeskút mind új attrakcióként szerepelnek. Innen utunk a Pilisi Parkerdő Zrt. örökerdő programja szerint kezelt erdőkön keresztül a terület szentélyébe, a Borbás-gerincre vezetett. Bemutattuk Mr. Nichols-nak a terület különlegességeit, a főbb élőhelyeket, a területen zajló erdőátalakításokat, illetve a pilisi len (Linum dolomiticum) védelme érdekében kezelt élőhelyeket. A terepi bejáráson részt vettek az érintett kutatók, Dobolyi Konstantin, Hock Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei Szabó Csilla erdőállomány-gazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető, Szentpéteri Sándor erdőtervezési főelőadó, Lampert Zsolt erdőgondnok, Góg Géza kerületvezető erdész. A terepi napon ugyan már a lennel virágzó állapotban nem találkozhattunk, de ez a délután egy igazi botanikai csemege volt mindannyiunknak. Vendégünket különösen elvarázsolta a terület sokfélesége, folyamatosan lelkendezett a különböző szem elé kerülő növény- és állatfajokon, amelyek a Brit-szigeteken vagy már kipusztultak vagy csak mutatóban találhatók csak meg.

A második napon került sor a szakmai partnereink fogadására. A Nagykovácsiban található Öregiskola adott helyet a konferenciának, melyen lehetőséget biztosítottunk együttműködő partnereinknek és saját tevékenységük bemutatására. A konferenciát Kiszelné Mohos Katalin Nagykovácsi polgármestere nyitotta meg. Az előadók között szerepelt az előadások sorrendjében Dr. Kézdy Pál a DINPI szakmai igazgatóhelyettese, aki a Szénás-hegycsoport Európa Diplomás terület értékeit, az itt folyó természetvédelmi kezelési munkákat mutatta be. Szentpéteri Sándor erdőtervezési főelőadó a Pilisi Parkerdőtől azokat az erdőkezelésekkel, a nagyvadállomány létszámának megfelelő szinten tartásával, a fokozottan védett területet körbeölelő kerítés fenntartásával kapcsolatos feladatokról számolt be, amelyeket a háromoldalú megállapodásban a Parkerdő vállalt. Hock Ferenc a pilisi len állományának alakulásáról adott képet az előadásában, Bakos Bettina, az Új Akropolisz Egyesület tagja pedig az önkéntesek óriási szerepét mutatta be a terület életében. Végül Tóthné Becsei Katalin a Pilisi Len Látogatóközpont környezeti nevelője a 15 éve itt zajló környezeti nevelésről és ökoturisztikai fejlesztésekről tartott előadásával zárta a minikonferenciát.

A délután újra a terepen érte Mr. Nicholst és kísérőit. Ezúttal a Nagykovácsi határában húzódó feketefenyő erdők átalakítását, a Nagy-Szénás tanösvényt és a Kutya-hegyi gyepeket, valamint az ott folyó vadkizárásos kutatást mutattuk meg látogatónknak.

Összességében úgy tűnt Mr. Nichols pozitív képpel zárta a két napos ellenőrzést.

Együttműködő partnereinknek, illetve vendéglátóinknak köszönjük a részvételt és a sok segítséget, melyet az ellenőrzés két napja alatt nyújtottak számunkra.

Bízunk benne, hogy jövőre az új épületünk, és a megújuló tanösvényeink átadásával közösen ünnepelhetjük majd az Európa Diploma 25 éves évfordulóját!

Szénások Európa Diplomás Terület

A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedő jelentőségű hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élőhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.

Tovább

Pilisi Len Látogatóközpont

A Pilisszentivánon található megújult látogatóközpontunkban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. A bemutatóhelyen vetítőterem, kültéri foglalkoztató terület, nyári konyha és vizesblokk ad lehetőséget gyerekcsoportok élményszerű foglalkoztatására.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.