EuroMAB 2024

euromab2024_01

Idén az Elba folyónál találkoztak az európai és észak-amerikai bioszféra-rezervátumok szakemberei. Az UNESCO területi hálózataként működő EuroMAB kétévenként megrendezett konferenciáján a Pilisi Bioszféra Rezervátum képviselői is részt vettek.

A június 3. és 7. között megtartott négynapos tanácskozás helyszíne 2024-ben a németországi Lutherstadt-Wittenberg, szervezője az UNESCO Német Bizottsága, házigazdája pedig az Elba-menti „Flusslandschaft Elbe” bioszféra rezervátum volt. Az eseményen a hálózathoz tartozó 41 ország 309 bioszféra rezervátumából mintegy 250 fő vett részt. A Pilisi Bioszféra Rezervátumot Pilisborosjenő Község Önkormányzata részéről Antonovits Bence, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság részéről pedig dr. Kézdy Pál és Horváth Gergő képviselte.

A konferencia központi témája idén a klímaváltozás volt, de az előadások, pódiumbeszélgetések, workshopok és a programba illesztett rövid tanulmányutak számos más témát is tárgyaltak a folyó menti élőhelyek helyreállításától és a generációk közti együttműködésektől kezdve a környezeti nevelési és körkörös gazdasági jó gyakorlatokon át a turisztikai hatásmérésig és természetalapú megoldásokig bezárólag. A programhoz kapcsolódó ismeretszerzésen és tapasztalatcserén túl a konferencia legfontosabb hozadéka a résztvevők, így magyar kollégáink számára is a személyes kapcsolatok kiépítése és elmélyítése volt. A résztvevők emellett lehetőséget kaptak, hogy megfogalmazzák, megvitassák és állásfoglalásként rögzítsék konkrét elvárásaikat és igényeiket az UNESCO Bioszféra Rezervátumok Világhálózatának a bioszféra-rezervátumok fejlesztésére vonatkozó új, tízéves stratégiájával szemben, melyet a 2025 szeptemberében tartandó Zhangzhou-i Világkongresszuson terveznek elfogadni.

 

A konferencián való részvételt munkatársaink számára az Európai Unió Interreg Magyarország - Szlovákia Programja tette lehetővé.

Csoportkép: Deutsche UNESCO-Kommission e.V./Stefanie Wetzel

Pilisi Bioszféra Rezervátum

A Pilisi Bioszféra Rezervátum (PBR) a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a területen található települések önkormányzatai, szakmai és civil szervezetei együttműködésében működő térségi összefogás, amely egy világszintű hálózat része.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.