Erdőt „vetettünk”

Makkbekapálás önkéntesekkel a Fóti-Somlyón (Fotó: Koncz Péter)

Megtörtént az első kapavágás a LIFE4OakForests projekt keretében! Több mint három mázsa tölgymakkot kapáltunk be önkéntesek segítségével a Fóti-Somlyó özönnövényekkel borított területein. Munkánkkal elősegítettük a termőhelyre jellemző őshonos molyhos és cseres tölgyesek regenerációját.

A projekt fő célja, hogy visszaadjuk az erdei élőlényeknek azokat a mikro-élőhelyeket (pl. fészkelő odvak, mohapárnák, búvó üregek), amelyek az intenzív erdőgazdálkodás és tájhasználat következtében mára már jelentősen visszaszorultak. Sok helyen ennek előfeltételeként az erre alkalmas tölgyeseket kell először kialakítani.

A Fóti-Somlyón március 26-27-én két hektáron megkezdtük az akácosok, ostorfások tölgyesekre történő lecserélését. Ezek az özönnövények természetvédelmi szempontból károsak, mert állományuk kevés élőlény számára nyújt menedéket, otthont. A makkvetésnél a régióból származó cser és molyhos tölgyek szaporítóanyagait használtuk fel, mert ezek genetikai anyaga őrzi azt az információt, amelyre a fáknak szüksége van a változó klímához történő alkalmazkodásuk során. Speciális beavatkozást végzünk el, mert a makkokat először az akácok alá vetettük és csak a csemeték megerősödése után fogjuk kiszállítani az akácot a területről. A tölgycsemeték számára így megfelelő árnyékolást nyújtunk a kezdeti fejlődésük során. Fontos, hogy a területet ideiglenes vadhálóval vettük körbe, védve a makkokat attól, hogy a vaddisznók eleségévé váljanak.

A makkok bekapálásában a két nap során 11 önkéntes vett részt, többek közt az ELTE ÁJK-ról.  Az önkéntesek a munka közben elsajátíthatták a különböző természetvédelmi élőhely kezelések fortélyait, illetve megismerkedhettek a Fóti-Somlyó történetével. Ebédre szarvas ragu, illetve birkapörkölt készült helyben, bográcsban. A szervezésben, főzésben és a munkában további 17 munkatárs vett részt a WWF-től, a  Bükki Nemzeti Park Igazgatóságtól, az MTA Ökológiai Kutatóközponttól, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól. Ezúton is köszönjük mindenki aktív közreműködését!

A munka természetesen nem ért véget. A cél, hogy 80-100 év múlva itt valóban tölgyerdei életközösségekre találjon az erre látogató…  

Koncz Péter
projektmenedzser
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Fóti-Somlyó TT

A Gödöllői-dombvidék peremén valóságos hegy látszatát kelti a fóti Somlyó, amely piroxénandezit-tufából, édesvízi és miocén mészkőből, valamint löszös és homokos pannon üledékből épült fel. A terület egykor gazdag volt erdőségekben. Az északi lejtőláb löszös üledékén már csak kis foltban található meg a lösz szukcessziós sorozatának záró társulása a tatárjuharos löszpusztai tölgyes.

Tovább

A Natura 2000 tölgyerdők szerkezeti és kompozíciós biodiverzitásának növelését célzó természetvédelmi eszközök

Folyamatban

A projekt célja: NATURA 2000 tölgyerdők természetvédelmi kezelése, szerkezeti és összetételi diverzitásának növelése; mert a változatosság gyönyörködtet!

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.