Élőhelykezelés és gyapjas csüdfű számlálás

Gyapjas csüdfű élőhelykezelés

A fokozottan védett gyapjas csüdfű (Astragalus dasyanthus) adonyi élőhelyén Igazgatóságunk szakemberei önkéntesek (elsősorban az Erdőmentők Alapítványtól) segítségével tavaly kezdték meg a természetvédelmi szempontú élőhelykezelést.

Az akkor megbeszélteknek megfelelően idén virágzási időben kerestük fel a területet, hogy megszámoljuk e ritka növényeket.

A jelenlevők előadást hallhattak a terület múltjáról, az egykori legeltetéses tájhasználatról, az utóbbi évtizedekben bekövetkezett jelentős változásokról (sztyepprétek eltűnése, legeltetés felhagyása, özönnövények megjelenése, stb.) és a jelenlegi állapotokról. Ezt követően megnéztük és megszámoltuk a virágzásuk csúcsán levő növényeket. A kezelésnek köszönhetően a csüdfűvek nagy többsége virágzott, mindössze néhány maradt csak vegetatív állapotban. Korábban a növények jelentős része csak „vegetált”.

Ezt követően összegyűjtöttük a lekaszált gyomokat és özönnövényeket, majd odaadtuk a telekszomszédban található családi gazdaság állatainak. Nagy sikere volt a mindössze négy napos báránynak, a terület egyik reménybeli kezelőjének. A gyomok és özönnövények eltávolítására egyrészt azok terjedésének korlátozása, másrészt a sztyepprét hamarosan magot hozó természetes növényzete terjedésének elősegítése miatt volt szükség. A programot a gazdálkodó meghívásának köszönhetően finom ebéddel zártuk.

Dr. Riezing Norbert

Fotók: Gáll Zsuzsanna, Dr. Riezing Norbert, Erdőmentők

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.