Egy terepi nap a Vértes-Mezőföldi Tájegységben

Kerecsen

Természetvédelmi őreink egyik kiemelt feladata a fokozottan védett ragadozó madarak revírjeinek rendszeres ellenőrzése.

Fejér megyében a kerecsensólyom (Falco cherrug) jelentős állománya él. A 80-as években, a Vértes tömbjében és peremterületein költöttek, de manapság már a mezőföldi mezőgazdasági élőhelyeket részesítik előnyben. Az ellenőrzés során a megyében 10 pár kerecsensólyom kezdett költésbe. Ha az időjárás és a táplálék mennyisége is kedvezni fog, akkor a tavalyi 15 fiókánál több is kirepülhet.

A fészkelő párok költőterületének bejárásakor egy rétisas pár fészkét is ellenőriztük, ahol valószínűleg a költés meghiúsult, mivel a szülőmadarak a fészket otthagyva a közeli magasfeszültségű oszlopon ücsörögtek.

Az ellenőrzés során a rétisasok (Haliaeetus albicilla) mellett egy fiatal átszíneződő parlagi sast (Aquila heliaca) is sikerült megfigyelni, ami azért is örvendetes, mert fejér megyei állománya eltűnőben van.

Mivel a tavaszi madárvonulás is zajlik, ilyenkor érdemes sűrűbben kémlelgetni az égboltot. Így került szem elé egy vonuló fekete gólya (Ciconia nigra), de a települések gólyafészkeiben is több, már visszatért fehér gólyát (Ciconia ciconia) láttunk. A búbos banka (Upupa epops) is a tavasz visszavonhatatlan beköszöntét jelezte, éppen úgy, mint a vetés szélén kergetőző hantmadarak (Oenanthe oenanthe) és a dróton ülő füsti fecskék (Hirundo rustica).

Klébert Antal

természetvédelmi őrkerület-vezető

Fotók: Berkó Gyöngyi ökoturisztikai referens

 

 

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.