Denevérek visszatelepítése Sződligeten

Denevérek visszatelepítése Sződligeten

Több szempontból is rendkívüli denevérkolóniának ad otthont a Sződligeti Nagyboldogasszony-templom tornyának kupolabelseje.

Mintegy 3 évvel ezelőtt került a Igazgatóságunk természetvédelmi szakembereinek látókörébe az itt élő szülő kolónia. Az ellenőrzések során kiderült, hogy 3 denevérfaj közösen használja a tornyot (rőt koraidenevérek, közönséges kései denevérek és fehérszélű törpedenevérek). A tavaly nyári ellenőrzés során a rőt koraidenevérek (Nyctalus noctula) mennyiségét 1500-ra, a közönséges kései denevérekét (Eptesicus serotinus) 40-re, a fehérszélű törpedenevérek (Pipistrellus kuhlii) számát 300 egyedre becsülték. Az elmúlt két évben a rőt koraidenevérek állománya ráadásul a toronykupolában telelt, így egész évben itt szállásolják el magukat.

A plébánia és az egyházközösség hozzáállása kiemelkedően pozitív, az emberek örülnek az állatoknak, tisztában vannak természetvédelmi értékükkel és a környezetben betöltött szerepükkel. Az Igazgatóság munkatársai figyelemmel kísérik a denevérpopuláció alakulását, részt vesznek a környezeti nevelés munkájában és koordinálják a torony tisztítását, azaz a felgyülemlő denevérguanó időnkénti letakarítását.

A legyengült, sérült, beteg, illetve telelésükben megzavart denevéreket a lakosság és a Igazgatóságunk szakemberei is a Fővárosi Állat és Növénykertben lévő Állatkerti Vadállatmentő Központba juttatják el, ahol állatorvosi felügyelet mellett kapják meg a megfelelő kezelést és ellátást. Amint állapotuk stabilizálódik, a denevérek a mentőközpont teleltető helyére kerülnek.

Az idei télen rőt koraidenevérek nagy számban kerültek a mentőközpontba. Volt közöttük olyan kolónia, amely a városban, lakás átalakítás miatt-, egy másik kolónia a Gerecse hegységben erdészeti munkák során egy telelő fa kivágása miatt vált otthontalanná a tél folyamán. A mentőközpontban telelt rőt koraidenevérek repatriálása - azaz a természetes élőhelyre való visszaengedése - két helyszínre összpontosult. Mindkét helyszín esetében a tényleges visszahelyezést megelőzte a denevérek itatása és ideiglenes jelölése, mely a visszaellenőrzés miatt fontos.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tiszaugi ártéri élőhelyen elhelyezett denevér hotelébe 2021. február 6-án kihelyeztünk 89 rőt koraidenevért az itt telelő helyi állományhoz.

A másik repatriálásra alkalmas helyszín a sződligeti templomtorony, ahová 2021. február 25-én, 86 rőt koraidenevért, 15 fehérszélű törpedenevért és 1 durvavitorlájú törpedenevért (Pipistrellus nathusii) helyeztünk ki.

A toronykupolában hozzávetőlegesen 1500 rőt koraidenevér töltötte a telet. A visszaellenőrzésre 2021. március 06-án került sor. A telepítés sikerességét igazolta, hogy találtunk olyan telelő denevért, amely a mentőközpontból került a toronyba, tehát az állatok hosszú távon is megfelelőnek tartják ezt a helyszínt.

Hegyi Zoltán, természetvédelmi őr, DINPI

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.