Denevér-monitoring a Vértesi Tájvédelmi Körzetben

A kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) a leggyakrabban megtalált faj volt, állományának mérsékelt emelkedését tapasztaltuk (Fotó: Klébert Antal)

A telelő denevérek számbavételével, és az adatok évről évre történő összehasonlításával pontos képet kapnak a szakemberek a természetvédelmi oltalom alatt álló denevérfajok állományáról.

2019 januárjában a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának szakemberei végigjárták a Vértes-hegységben ismert denevér telelőhelyeket. Ezek a védett repülő emlősök nem csak természetes barlangokban telelnek, hanem bányavágatokban, elhagyott pincékben, régi katonai óvóhelyeken és minden olyan számukra alkalmas üregben, ahol megtalálják a fajra jellemző, igényének megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat és persze a nyugalmat is. Ezeken a helyeken hibernált állapotban vészelik át a téli időszakot. Ilyenkor szívverésük, légzésük, anyagcseréjük lelassul, gyakorlatilag „tartalék lángon” várják a tavasz eljöttét.

Kiemelt természetvédelmi feladat ezen telelőhelyek védelme, hiszen zavarás esetén,  – ami lehet egy barlang rendszeres látogatása is – fokozottabban fogy az az energiatartalék, ami feltétlenül szükséges a túlélésükhöz. Az évenkénti téli számlálás során összegyűjtött adatok alapján információkat kapunk a területen előforduló fajokon túl az egyes  állományok változásairól is.

A mostani vértesi számlálás eredményeként 10 helyszínen, 8 faj 124 példányát találtuk meg, dr. Hegyi Zoltán természetvédelmi őr szakmai irányításával.  

Klébert Antal
természetvédelmi őrkerület-vezető

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.