Denevér-felmérés a Vértesben

Nyugati piszedenevér (Fotó: Klébert Antal)

Igazgatóságunk természetvédelmi őrszolgálata rendszeresen végez denevérszámlálásokat a Vértes-hegységben és környékén.

A telelő denevérek rendkívül érzékenyen reagálnak a zavarásra, ezért telelő helyeik védelme kiemelt természetvédelmi feladat. A hibernált állapotban lévő emlősök látszólag nem reagálnak a jelenlétünkre, de érzékelik a rezgést, fényt, hangokat. Ilyenkor megemelkedik a pulzusszámuk, fogyasztva a télre elraktározott tartalék energiájukat.

Amennyiben a zavarás egy télen többször is előfordul, az akár a pusztulásukhoz is vezethet, ezért olyan fontos a telelőhelyek, barlangok, földalatti üregek, pincék, mesterséges vágatok felderítése, nyugalmának biztosítása. Ez történhet „denevérbarát” zárással, a telelőhelyek kíméletével, vagy látogatási tilalom bevezetésével.

A 2017. 01. 20-i ellenőrzés alkalmával 11 faj 141 példányát találtuk meg. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a telelőhelyek nem csak a denevéreknek nyújtanak menedéket, hanem számos lepkefaj, hüllők és kétéltűek is itt vészelik át a telet. A felmérést Dr. Hegyi Zoltán, Staudinger István természetvédelmi őrökkel végeztük el.

Klébert Antal
Természetvédelmi őrkerület-vezető

Vértesi Tájvédelmi Körzet

Az Országos Környezet- és Természetvédelmi Hivatal 1976-ban hozta létre a Vértesi Tájvédelmi Körzetet, mely a hegységből 15.000 hektár nagyságú területet foglal magában. A tájvédelmi körzet megalapításának célja az volt, hogy a Tatabánya, Székesfehérvár, Mór által meghatározott, erősen iparosodott környezetben megőrizze és az utókornak átadható állapotban tartsa a Vértesben és környékén található természeti örökséget.
Mik ennek az örökségnek a jellegzetességei? Mindenek előtt az a biológiai sokféleség, a természetnek az a gazdagsága, mely a kedvező környezeti adottságok következtében ezen a viszonylag kis területen kialakult. Ez a nagyfokú változatosság megnyilvánul a földtani felépítésben, a domborzati és kitettségi viszonyokban, valamint a növény- és állatvilág változatosságában is.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.