Ugrás a fő tartalomra

BARLANGOLÁS idén márciusban is!

Barlangoljunk együtt 2019-ben is!

A Magyar Nemzeti Parkok ismét meghirdetik hazánk látogatható barlangjait népszerűsítő programsorozatukat!

A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

KEDVEZMÉNYEK nálunk:
Barlangtúrák 30 % kedvezménnyel a Pál-völgyi-, a Szemlő-hegyi-barlangban munkanapokon, egész márciusban!
Mondja be a jelszót, iratkozzon fel hírlevelünkre a helyszínen, és munkanapokon 30 % kedvezményben részesülhet a belépőjegy árából.*

KÉRDÉSEK a jelszavakért:
  • Pál-völgyi-barlang: Mely védett állatfaj fordul elő a barlangban? A választ itt találod >>
  • Szemlő-hegyi-barlang: Milyen mesebeli szereplővel találkozhatunk a barlangban? A választ itt találod >>
A jelszavakért figyelje a barlangok Facebook-oldalát, vagy aloldalát (honlapunkon)!
Ha megvan a válasz, egyszerű a dolga – belépőjegye vásárlásakor mondja be a helyszínen az adott barlangra vonatkozó jelszót (választ), és kérje kedvezményét!

KÜLÖNLEGES BARLANGTÚRÁK a fentiek szerint, belépőjegy megvásárlásával:
  • Örvény-túra a Szemlő-hegyi-barlangban: március 6., 13., 20., 27. Bővebben >>
  • Denevérlesen a Pál-völgyi-barlangban: március 8., 22., 29. Bővebben >>
  • "Föld alatti világ a fővárosban" c. program, "földrajzóra” érdeklődőknek: március 8., 22., 29. Bővebben >>
  • Kúszós-mászós kalandtúrák a Mátyás-hegyi-barlangban kedvezményes áron: március 4-29. (csak munkanapokon) előre egyeztetett időpontban, érvényes az alaptúrákra. Bővebben >>
    Kérdés a Mátyás-hegyi-barlang jelszaváért: Hogyan jellemezné egy szóval az ország leghosszabb barlangrendszerét járatainak elhelyezkedése alapján? A választ megtalálja a Pál-völgyi-barlang Facebook-oldalán, vagy aloldalán (honlapunkon). A választ itt találod >>

Várjuk szeretettel!

*Márciusi kedvezményes belépőjegy árak a Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangban: 1 365 Ft/fő, kedvezményes: 1 085 Ft/fő; kombinált jegy: 2 170 Ft/fő, kedvezményes: 1 750 Ft/fő.
A kombinált jegy esetében a fenti kedvezmény csak 2019 márciusában történő felhasználás esetén érvényesíthető.
Kedvezményes belépőjegy a Mátyás-hegyi-barlangban: 4 900 Ft/fő.

Az országos kampányról, kedvezményekről bővebben >>


Mátyás-hegyi-barlang

Kalandtúrák a Pál-völgyi-, Mátyás-hegyi-barlangrendszer kiépítetlen szakaszán. Vegyetek részt egy különleges tanulmányi kiránduláson, egy felejthetetlen földalatti földrajzórán, ahol a tanóra egy izgalmas kalandtúrával ötvöződik!

Tovább

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.


A barlang mellett 2022-ban az egykori bányaőrház felújításával átadták a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpontot. Itt a pénztár és az ajándékbolt mellett egy korszerű, interakítv elemekkel ellátott kiállítás kapott helyet, melyben a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.


A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek.


A folyamatos kutatásnak köszönhetően a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk - Harcsszályú-barlang "összekötésével" a barlangrendszer mára ismert járatainak hossza eléri a 32 kilométert, amivel ma Magyarország leghosszabb barlangja. (Hosszabb az Aggtelek-Jósvafői Baradla- és a hozzátartozó, szlovákiai Domica-barlangnál is.)

Tovább

Szemlő-hegyi-barlang

A Szemlő-hegyi-barlangot előszeretettel látogatják iskolai, óvodai csoportok, családok és turisták egyaránt. Nem csoda, hiszen igazi mesevilág várja itt őket. Mostantól azonban egy uniós pályázat fejlesztéseinek köszönhetően még több élményben lehet részük vendégeinknek. Ezért érdemes több időt szánni a látogatásra, hogy a barlangtúra előtt vagy után a vetítőterem 3D filmjének megtekintésére, az interaktív kiállítás bebarangolására is jusson idő. A barlang feletti parkban ezután jóleshet a játék, kikapcsolódás a napsütésben, aki pedig végigjárja az új tanösvényt, az a főváros építőköveiről, a környék kőzeteiről is sok érdekeset megtudhat.

Tovább
További kapcsolódó helyek megjelenítése További kapcsolódó helyek elrejtése
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.