Az élővilág temetési vállalkozói

Közönséges temetőbogár (forrás: Balogh Diána, izeltlabuak.hu [1], licenc: CC BY 4.0 [2])

Az Év Rovara a közönséges temetőbogár!

A közönséges temetőbogár (Nicrophorus vespillo) a dögbogárfélék családjának egyik képviselője. Ázsiában és Európában gyakorinak mondható, sok helyen találkozhatunk vele hazánkban is. Kollégáink monitorozás során rendszeresen bukkannak rájuk, egészen a Pilistől a Gödöllői-dombságon át Jászkarajenőig. Főképp erdőkben, cserjés élőhelyeken fordulnak elő, de lényegében bárhol megjelennek, ahol állati tetemekre lelhetnek, mivel azok kiemelten fontosak számukra az utódgondozásban.

Különlegességük ugyanis az, hogy lárváik elpusztult állatokban fejlődnek, melyek alól előzőleg a szülők kiássák a földet, majd miután a tetem lesüllyedt, visszakaparják azt rá. Innen ered magyar elnevezésük is. Ezt követően gömbbé formázzák a lárváknak szánt bölcsőt, lerágják a szőrt/tollakat, ezzel együtt pedig eltávolítják a légypetéket- és lárvákat. Ebben a ragadozóatkák is segítségükre vannak, akik a szülők testén, főképp szárnyfedőik alatt potyáznak. Végezetül nyálukkal be is kenik az átalakított testet, valamennyire lassítva ezzel a bomlást. A nőstény föld alatti kamrákba rakja petéit, majd a kikelt lárvákat ciripelő hanggal hívja a tetemhez, amiben ők szorosan egymás mellett meghúzódnak. Ezután a nőstény előemésztett táplálékkal eteti utódait, akik így hamar gyarapodásnak indulnak, gyorsan fejlődnek, majd néhány vedlés után a talajban bebábozódnak.

A közönséges temetőbogár kifejlett bogárként akár 2,2 cm-esre is megnőhet. Szárnyfedője fekete alapon narancssárga szalaggal díszített, nem fedi be teljesen a potrohot. Az előtor elülső szegélyét, potrohát, hasi oldalát, illetve szárnyfedőjét is sárga szőrzet borítja. Nagy, kidomborodó, kissé vese alakú szemei vannak. Lábszárainak vége tüskés, lába erős. Magyarországon 9 temetőbogár faj él, melyek mind megjelenésükben, mind életmódjukban hasonlítanak az idei győztesre.

További információ: https://www.rovartani.hu/ev-rovara/az-ev-rovara-2023/

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.