A „tünkány” nyomában

A homoki nőszirom nyomában

Egy egész különleges birodalom épül a „tünkány” köré, az érintetlenebb homokpusztagyepek változatossága: sok bennszülött növényfajjal, egyedi ízeltlábú faunával és speciális gombákkal.

A Lázár Ervin alkotta „tünkány” szó írja le számomra a homoki nőszirom (Iris arenaria) lényegét. (Noha az író nem pont növényre gondolt, mikor ezt a játékos szót megalkotta.) Ez a védett faj most virágzik, az idei időjárásnak megfelelően a szokásosnál sokkal korábban.

Kistermetű és kecses nőszirom fajunk. Világossárga virága feltűnik, majd igen gyorsan elvirágzik.

Bennszülött növény, azaz kizárólag a Kárpát-medencében él, azon belül is legnagyobb állományai a Duna-Tisza közén, ahol a nyílt homokpusztagyepek és erdőssztyeppek lakója.

Megtalálni csak jó állapotú gyepben lehet és nem könnyű, mert ha nem virágzik, szinte csak akkor látni meg, ha felette áll az ember.

Egy egész különleges birodalom épül a „tünkány” köré, az érintetlenebb homokpusztagyepek változatossága: sok bennszülött növényfajjal, egyedi ízeltlábú faunával és speciális gombákkal.

A homoki nőszirom „udvartartása”: köztük a szintén védett báránypirosító (fotó: Bérces Sándor)

 

A homoki nőszirom nyomában (fotó: Csóka Annamária)

Jellegzetes élőhelye a természetes homokpusztagyep (fotó: Csóka Annamária)

Lerontott élőhely az utolsó tő homoki nőszirmokkal (fotó: Csóka Annamária)

Az inváziós bálványfa halálos ölelésében (fotó: Csóka Annamária)

 

A homoki nősziromra sajnos igen sok veszély leselkedik. Ritkaságát nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte is elismerik, ezért Natura 2000 jelölő faj. Célunk, hogy a természetvédelmi helyzete ne változzon, sőt, javuljon! Az Európai Unió számára 6 évente jelentést kell készíteni a faj állományváltozásairól. A felmérések során idén oda is eljutunk, ahonnan csak néhány tövet ismerünk, és csak remélni tudjuk, hogy nem lesznek olyan élőhelyek, ahol már nem találunk homoki nőszirmot.

A még megmaradt ősgyepek jó állapotban való megőrzése létfontosságú! Most kell még tennünk azért, hogy ez a csodálatos növényfaj, ami csak a miénk (sok társával együtt) ne vonuljon be végleg csak a mesék világába.

Csóka Annamária

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.