A havasi cincér és a hiúz is az Év Fajai között!

Havasi-cin

Örömmel jelenthetjük, hogy a 2019-es Év Fajai szavazásokon Igazgatóságunk meghatározó állatai és növényei egyaránt győzelmet arattak.

Az Év Fajai szavazásokat kihirdető szervezetek minden évben ezzel az akcióval igyekeznek minél nagyobb figyelmet fordítani a biológiai sokféleség fontosságára. Az így megválasztott fajokkal kapcsolatos rendezvények, programok és természetvédelmi akciók sokat tudnak javítani ezen élőlények megítélésén és széles körű védelmén.

És kire is lehetnénk legbüszkébbek a győztesek sorából, mint címerállatunkra, a HAVASI CINCÉRRE (Rosalia alpina), mely 2019-ben az ÉV ROVARA lett!

A Magyar Rovartani Társaság által kihirdetett közönségszavazáson a havasi cincér mellett a kis Apolló-lepkére és a magyar tarszára tehettük le a voksunkat. A 8671 szavazó közel kétharmada szavazott végül címerállatunkra.

A jellegzetes kék-fekete foltjairól könnyedén felismerhető bogár Európa déli részén elterjedt, leginkább a hegyvidéki bükkösökben. A "havasi" elnevezés eléggé megtévesztő, hiszen havas hegycsúcsokhoz nem igazán van köze. Lárvája elsősorban öreg, kidőlt bükkfában él, de több tápnövénye is ismert ezen kívül. A kifejlett bogarak nagyjából két hétig élnek, és valószínűleg egyáltalán nem táplálkoznak.
A havasi cincér Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Részletes leírás a Magyar Természettudományi Múzeum honlapján olvasható!

A Vadonleső 2019 ÉV EMLŐSÉNEK az EURÁZSIAI HIÚZT (Lynx lynx) választotta. Ez az állat a névadója a Királyréti Látogatóközpontunknak, börzsönyi jelenlétét már számos adat bizonyítja.

2019 további Év Fajai:
  • Az ÉV MADARA: Gólyatöcs (Himantopus himantopus)
  • Az ÉV KÉTÉLTŰJE: Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)
  • Az ÉV FÁJA: Sajmeggy (Cerasus mahaleb)
  • Az ÉV VADVIRÁGA: Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)
  • Az ÉV GOMBÁJA: Bronzos vargánya (Boletus aereus)
  • Az ÉVA HALA: Vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus)
  • Az ÉV VADFAJA: Fogoly (Perdix perdix)


Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.