A haragosssiklók földjén

Jane Goodall tanösvény a Budai-hegységben

Felavatták a Jane Goodall tanösvényt a Budai-hegységben.

A tanösvény ötletét a neves főemlőskutató és természetvédő, Jane Goodall 2016-os látogatása adta, amely során részt vett rádiós nyomkövetővel ellátott kaszpi haragossiklók visszaengedésében a területen.

Április 15-én jó hangulatú átadó ünnepség keretében a létrehozó szervezetek átadták a látogatóknak a Jane Goodall-ról elnevezett tanösvényt, a Főváros II. kerületében található Vörös-kőváron. A tanösvény három szervezet közös munkájának az eredménye - az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya, a Jane Goodall Intézet, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A tanösvény a Kővári út és Arad utca sarkán, a Tájvédelmi Körzet határától indul és a Vörös-kővár tetején ér véget. Az útvonala nem akadálymentes, néhol erősen sziklás területen vezet, hegyvidéki viszonylatban átlagos nehézségű terepen. A tanösvény szabadon látogatható, hossza, mintegy 800 méter, melyen 6 szépen kialakított táblán olvashatunk Jane Goodallról, a terület múltjáról és tájhasználatáról, a természeti értékekről és ökológiai hálózatáról, a fokozottan védett kaszpi haragossiklókról és végül, de nem utolsó sorban az itt zajló természetvédelmi tevékenységről - magyar és angol nyelven.

A tanösvény megvalósítása az összefogás szép példája, mivel a közösség támogatásával jött létre, magánszemélyek, cégek, Budapest II. kerületi Önkormányzata és a Földművelésügyi Minisztérium is hozzájárultak a tanösvény létrehozásához.

Novák Adrián
tájegységvezető
Pilis-Budai Természetvédelmi Tájegység

Budai Tájvédelmi Körzet

A Budai-hegyek fokozódó beépülése, a természetes élőhelyek egyre gyorsuló pusztulása, nemcsak az élővilágot, de a folyamatot gerjesztő lakosság testi és lelki egészségét egyaránt veszélyeztetni kezdte. Így 1978-ban létrejött, a Budai-hegység nagy részének jogi védelmét biztosító, 10528 hektár területű Budai Tájvédelmi Körzet. Igaz, a budai térségben kisebb-nagyobb területeket már a korábbi években védetté nyilvánítottak, de a terület átfogó védelme csak ekkor valósult meg.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.