A bakonyi alpesi gőte nyomában

A bakonyi alpesi gőte nyomában (Fotó: Dr. Riezing Norbert)

A hegyek apró hungarikuma.

Az alpesi gőte (Ichtyosaura alpestris) a környező országok magashegységeiben és Nyugat-Európa bizonyos részein eléggé elterjedt, hazánkban azonban jóval ritkább. Úgy gondolhatnánk, hogy megőrzése ezért elsősorban nem a mi feladatunk, de ez nem így van!

A múlt század közepe táján a Bakonyból önálló alfaját írták le, melyet azonban a későbbi szakirodalmak nem fogadtak el. A modern genetikai vizsgálatok viszont igazolták alfaji önállóságát. A tudományos keresztségben „bakonyiensis” néven említett gőték jelenlegi ismeretink alapján kizárólag a Bakonyban és az Őrségben fordulnak elő, így a Kárpát-medence oly kevés bennszülött gerinces állatának a sorát bővítik! Megőrzése – mint valódi hungaricum – a mi feladatunk!

 

A címoldali képen látható hímekhez kéest A nőstények más megjelenésűek, de közös jellemzőjük a mintázat nélküli élénk narancssárga has.

Alpesi gőte pár a vízben.

 

A Bakonyban az alpesi gőték többsége a hegység magasabban fekvő északi illetve középső részén él, de van egy elszigetelt populáció a Keleti-Bakonyban is, a Burok-völgyben. Itteni állományáról nagyon keveset tudunk, ezért idén elkezdődött ennek a bennszülött alfajnak a célirányos felmérése. A korábbról ismert szaporodó helyek többsége mára kiszáradt, de a meglévőkben is alig akadt gőte. Kiderült azonban, hogy szerencsére a völgyön kívül jelentősebb példányszámban található. Üröm az örömben, hogy szaporodóhelyeinek többsége a rendszeresen járt erdészei utak pocsolyáiban található, és ez komoly veszélyeztető tényező az elszigetelt populáció a fennmaradása szempontjából.

 

A szaporodó helyek többsége erdei utak menti pocsolyában található. A zavaros vízből azt is láthatjuk, hogy ezen keresztül bizony rendszeresen közlekednek.

Olykor egészen kis pocsolyákban is megjelenik.

Jobb esetben a pocsolya a járt út mellett található. 

A sekély pocsolya hamar kiszáradhat. Látod benne a gőtét?

Jó esetben a pocsolyát nem járja sem autó, sem vad, így annak vize tiszta. A gőték számlálása azonban ekkor sem egyszerű. Megtalálod az összes állatot? (8 egyed látható)

Mivel ezen a különleges helyen a gőték életmódja némileg eltér a szakkönyvekben leírtaktól, jelenleg ennek tanulmányozása, valamint a védelem lehetőségeinek a kidolgozása folyik. Remélhetőleg hamarosan megőrzésük érdekében tett intézkedésekről is hírt adhatunk!

A hím és a nőstény nászruhában jól elkülöníthető mind a színezet, mind a méret alapján.

Az egyedi különbségek jelentősek lehetnek (a képen két nőstény látható). 

Dr. Riezing Norbert

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.