20 ÉV, 20 KÉPBEN, 2 HELYSZÍNEN

Tápió 20 ünnepség (Fotó:Kun-Halasi Katalin)

Tanösvény-átadóval, természetismereti játékokkal és a Tápió-vidék elmúlt 20 évének bemutatásával ünnepeltük a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet 20 éves jubileumát. A Tápióságon zajló rendezvényen részt vett Balczó Bertalan helyettes államtitkár is.

Idén 20 éves a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság egyik legváltozatosabb védett természeti területe, a Pest megye keleti szélén elterülő Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. Vadregényes mocsarak, meredek homokbuckák, tikkadt legelők, virágpompás kaszálók jellemzik ezt az alig ismert területet. Akár szakemberként, akár kirándulóként látogatunk el ide, egyből rácsodálkozhatunk a természeti értékek eme sokaságára. Kevesen tudják, hogy itt csordogál a Felső-Tápió, amely az Alföld az egyik legtermészetesebb formában megmaradt vízfolyása; vagy, hogy itt él hazánk egyik legnagyobb fátyolos nőszirom állománya. A Hajta-menti mocsarakban pedig ma már gyakorinak számít a nádasok gyönyörű hangú énekese, a fülemülesitke. Az év bármely időszakában érdemes eljönni ide, legyen szó tavasszal a Farmosi Békamentésről, vagy a nyár végétől működő Farmosi Madárgyűrűző és Vonuláskutató Táborról. Persze egy látogatást megér a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha gulyája is, mely a nagykátai Nyík-réten gondoskodik a fajgazdag gyepek hosszú távú fenntartásáról.

A rendezvénnyel ezt a kevéssé ismert, de annál érdekesebb területet népszerűsítette a Nemzeti Park Igazgatóság. Az eseményen köszöntőt mondott Balczó Bertalan helyettes államtitkár, valamint Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Ezt követően Vidra Tamás tájegységvezetője 20 képben mutatta be a tájvédelmi körzet 20 évét; majd az iskolakertben került sor a Gólyahír Tanösvény ünnepélyes átadására.

A délután folyamán a Papp Károly Általános Iskola hangulatos kertjében játékos környezeti nevelési programot szerveztünk a helyi és a környező iskolák alsó tagozatos csoportjai számára (természetismereti játékok, tanösvény-bejárás), melyet a jászberényi Sasközpont munkatársainak madaras bemutatója színesített.

Az idén 20 éves Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet területét több európai uniós pályázat is érinti. Jelen program a Szárazgyepek megőrzése Közép-Magyarországon című EU LIFE+ Nature Program támogatásával valósul meg. A pályázat célja a nagy természetvédelmi értékű szárazgyepek megőrzése és helyreállítása a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet

A Pest vármegye K-i részén elhelyezkedő Tápió-vidék Magyarország egyik különleges, természeti látnivalókban még bővelkedő tája. Meredek löszdombok, sivatagot idéző homokbuckák, az Alföld ősi arculatát felidéző mocsarak várják az ide látogató vendéget. Ehhez a Tápió-mente gazdag néprajzi hagyományai és az itt élők hamisítatlan vidéki vendégszeretete párosul. A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál fekszik, ami egy változatos, ritkaságokban gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. E sokszínűség védelmében jött létre 1998. júniusában a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet. A tájvédelmi körzet mozaikos elrendezésű, három nagyobb és kilenc kisebb részegysége elszórtan helyezkedik el. Területe 4515 ha, amelyből 182 ha fokozott védettséget élvez, utóbbiak csak engedéllyel, szakvezető irányításával tekinthetők meg.

Tovább

Szárazgyepek megőrzése / Conservation of dry grasslands

Megvalósult

A pályázat célja a DINPI igazgatási területén található természetközeli szárazgyepek megőrzése, állapotának javítása. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén összesen kilenc helyszínen hajtunk végre élőhely-rekonstrukciós beavatkozásokat veszélyeztetett helyzetű gyepterületeken. A legfőbb problémák, melyek megoldását várjuk a pályázati tevékenységek végrehajtásától:

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.