Rétszilasi-tavak

Rétszilasi-tavak Ramsari Terület

Az összesen 1494 hektár kitarjedésű vízes élőhely 1997 óta tartozik a Ramsari Egyezmény hatálya alá.

A Rétszilasi-tavak a Sárvíz-völgyében kialakult ökológiai zöldfolyosó legdélibb és egyben az egyik legjelentősebb tagja. Kiemelt szerepe van a vízhez kötődő madarak fészkelése szempontjából, de talán még ennél is fontosabb a vízi madarak vonulása idején. A Mezőföldet eredetileg mintegy kétharmad részben erdős sztyepp és zárt erdő boríthatta. Valószínűleg a sztyepp fázis után meginduló természetes beerdősülés folyamatát már antropogén hatások befolyásolták. II. József idejében a Mezőföldön már alig volt több erdő, mint ma.

A terület jó vízellátottságának köszönhetően ma is az elsősorban vizes élőhelyet kedvelő növénytársulások tudnak itt megélni. Természetvédelmi szempontból értékesnek a nagyobb kiterjedésű sziki sásos és fehértippanos rétek tekinthetők. E növénytársulásokon kívül több védett növény is megtalálható itt. Kiemelendő közülük az értékes orchidea állomány. Az eddig fellelt 4 kosbor faj változó nagyságú 10-1000 egyedet számláló állománya és a fokozottan védett pókbangó állománya komoly természeti érték.

A hosszú évek alatt összegyűlt adatok alapján megállapítható, hogy a terület madárvilága rendkívül gazdag. Eddig 200 madárfajt írtak le, ami mintegy 75 %-a Magyarországon eddig bizonyítottan előforduló fajok összlétszámának, és mint ilyen, igen komoly ornitológiai értéket képvisel.

A fajlistát átnézve látható, hogy ebből a 200 fajból 181 faj védett, sőt 32 faj a fokozottan védett kategóriába esik. Külön öröm, hogy a védett fajok többsége - szám szerint 94 faj- fészkel is a területen.

További tudnivalók a területről: https://www.dunaipoly.hu/.../adonyi.../retszilasi-tavak-tt

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.