Ipoly-völgy

Ipoly-völgy Ramsari Terület

A több, mint 2300 hektáros vízes élőhely 2001-ben került fel a Ramsari Területek listájára.

Nemzeti parkunk egyik névadója az év nagy részében jelentéktelen vízfolyásnak tűnik, ám az itt élők jól tudják, hogy valós a megtisztelő cím, amely hazánk legszeszélyesebb folyójává tette az Ipolyt. Majdnem kilencszázszoros különbség mutatkozik a kisvízi és az árvízi vízhozam között, melynél nagyobbat csak a Tisza produkál a Kárpát-medencében.

Az Ipoly-völgyben extenzív rétgazdálkodást folytatunk saját legelő állatállománnyal, amely egyben az őshonos magyar szürke marha génmegőrzését is biztosítja.

Az Ipoly völgyének sokszínű és csodálni való természeti értékeit több tanösvényen próbáljuk bemutatni az erre fogékony és érzékeny érdeklődőknek a folyó mindkét oldalán, szlovák partnereinkkel karöltve. A tavaszi elöntéseken nyüzsgő madártömegeket megfigyelő-tornyok, a nyári kaszálók életének megismerését kijelölt, akár kerékpárral is bejárható útvonalak segítik.

Rövidfilm az Ipoly-völgy felfedezésre váró kincseiről: https://www.youtube.com/watch?v=oeY8Wcx4ZgI&feature=youtu.be

Generációváltás az ipolyszögi Égerlápon

1976-tól kerültek megrendezésre az Ipoly völgyében a természetvédelmi és ornitológiai táborok. Ezek célja a madárjelölés mellett a fiatalabb korosztály érdeklődésének felkeltése a természetvédelem, az élőhelyek megismerése és megőrzése iránt. A táborok hol az ipolyszögi Égerlápon, hol a Balassagyarmat melletti Nyírjesben, hol Dejtáron kerültek megrendezésre.

Tovább

Az Ipoly

A nemzeti park másik névadója az év nagy részében jelentéktelen vízfolyásnak tűnik, ám az itt élők jól tudják, hogy valós a megtisztelő cím, amely hazánk legszeszélyesebb folyójává tette az Ipolyt. Majd’ kilencszázszoros különbség mutatkozik a kisvízi és az árvízi vízhozam között, melynél nagyobbat csak a Tisza produkál a Kárpát-medencében.

Tovább

Fedezze fel az Ipoly-völgyet!

Nemzeti parkunk második, kevésbé ismert névadó folyója az Ipoly. Kevesen tudják, hogy ez hazánk egyik legszeszélyesebb vízfolyása, melynek kisvízi és árvízi vízhozama között közel kilencszázszoros különbség van. Számunkra azonban azért igazán értékes, mert az itt bemutatott, Hont és Balassagyarmat közötti szakaszán jórészt érintetlenül, a természet diktálta rendnek megfelelően él – azaz hatalmas árterületén páratlan vízi élővilágnak ad otthont, menedéket, táplálkozóhelyet. Olyan ritka, védett fajok szaporodnak itt háborítatlanul, mint a haris vagy az énekes hattyú.

Letöltés
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.