Ugrás a fő tartalomra

Pál-völgyi-barlang felszíni védőövezete TT

A Pál-völgyi kőfejtő és a fogadóépület

Felfedezői, Scholtz Pál Kornél és Bagyura János 1904. június 23-án jutottak be a Pál-völgyi kőfejtőből nyíló bejáraton. 1904 és 1910 között az első kutatók kb. 1200 métert tártak fel a barlangból. A Pannónia Turista Egyesület 1919-ben alakult barlangkutató csoportja a barlang legszebb részét látogathatóvá tette.

Eredeti védetté nyilvánító rendelkezés: a Magyar Királyi Földmívelésügyi Miniszter 236.320/1944. számú rendelkezése

 

Védettségét a Pálvölgyi-barlang felszíni védőterülete természetvédelmi terület védettségének fenntartásáról szóló 66/2007. (X. 18.) KvVM rendelet tartja fenn.

  • Törzskönyvi száma: 14/TT/44
  • Kiterjedése: 4,7 ha. Fokozottan védett barlang
  • Érintett városrész: Budapest, II. kerület


A védett természeti értékek rövid jellemzése
1927-ben az első közös Német-Magyar barlangkutató konferencia alkalmából villanyvilágítást vezettek be a kiépített részekbe. A háború alatt a barlang hosszú ideig gazdátlan volt, ez időből származnak a kiépített szakaszt ma is csúfító rongálások. 1980-tól a Barlangot a Bekey Imre Gábor barlangkutató csoport kutatja, munkájuk eredménye, hogy a Pál-völgyi barlang járatainak ismert hossza meghaladja a 12 km-t.
A Pál-völgyi barlang a Budai hegység legtöbb barlangjához hasonlóan hévizes üregrendszer. A mélyből a repedések mentén feltörő melegvizek oldva a mészkövet, óriási barlangrendszert hoztak létre.
A Duna bevágódása és a Budai hegység folyamatos ki-emelkedése miatt a barlang járatai szárazzá váltak. A hévizes oldásformák és ásványkiválások mellett megjelentek a felszínről beszivárgó csapadékvíz hatására a cseppkövek, cseppköves -felületek. A Pál-völgyi barlangból ma kb. 500 méter látogatható.
A barlangot magába rejtő kőfejtő impozáns sziklafalaiban még több kisebb-nagyobb üreg bejárata látható. A bányaudvar parkosított, rövid sétára kiválóan alkalmas.

Főbb veszélyeztető tényezők, speciális védelmi feladatok
A Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegy-barlangnál is veszélyforrásként jelentkezik a felszíni terület nagyfokú beépítése, ennek következtében a beszivárgási felületek csökkenése és a közmű-meghibásodás okozta szennyezés. A több éve életbe léptetett - természetvédelmi és építkezési hatóság által közösen kidolgozott - intézkedés - rendszer a barlangok fölött teljes építési tilalmat, közvetlen környezetben pedig erőteljes korlátozásokat, ill. speciális műszaki követelményeket ír elő.

Kapcsolattartó:

Kunisch Gyöngyvér (barlangüzem-vezető), Kiss Attila (rendezvényhelyszín)

E-mail:

palvolgy@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 557 2441 (Kunisch Gyöngyvér) +36 30 663 4654 (Kiss Attila)

Nyitva tartás:

Időpont foglalás, látogatással kapcsolatos információk: +36 1 325 9505, +36 30 469 0528. Részletek: lásd. a kapcsolódó helyeknél (lent).

Természetvédelmi ügyekkel kapcsolatban: Csáky Péter, +36 30 663 4653, csakyp@dinpi.hu

Pál-völgyi-barlang

Hazánk leghosszabb barlangja leginkább cseppköveiről lett nevezetes, bár igazából sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat. Meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába visz el.

Tovább
Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.