Ugrás a fő tartalomra

MTA Nemzeti Botanikus Kert

Vácrátót a Veresegyházi-medence ÉNY-i részén fekszik. Ez a 100-200 m tengerszint feletti magasságban kialakult medence, az Alföld egyik északi öblözete. Éghajlata meleg, mérsékelten kontinentális. A Börzsöny és a Pilis hegység esőárnyékában lévén, csapadékban szegény.

Praktikus információk  
Megközelítés: Gépkocsival Budapest felől a Fót-Őrbottyán útvonalon, vagy Vácon át lehet eljutni. Tömegközlekedéssel elérhető a Budapest Újpest Városkaputól, Vácról és Gödöllőről induló autóbuszokkal vagy a Nyugati pályaudvarról induló vonatokkal is.  

A védett természeti értékek rövid jellemzése
A mai botanikus kert alapját képező kastélyparkot 1827-ben alapította a Géczi család, Vigyázó Sándor gróf az 1870-es években Jámbor Vilmos kerttervezővel az akkori ízlésnek megfelelően romantikus tájképi kertté alakíttatta át. Újabb műtárgyak (műrom, vízimalom, barlang, vízesés) építése mellett a meglévő a területen átfolyó Sződ-Rákos patak táplálta tórendszert egy újabb tóval bővítették. A Vigyázók a tudatosan gyűjteménnyé fejlesztett kertet és egész vagyonukat 1926-ban a Magyar Tudományos Akadémiára hagyták.
 
A háború alatt súlyosan károsodó és utána gazdátlanná vált, pusztuló kertet 1952-ben visszakapta az MTA és megalapította itt a Botanikai Kutatóintézetet. A stílusának meghagyása mellett klasszikus botanikus kertté fejlesztett kert hazánk messze leggazdagabb élőnövény gyűjteménye. A rendszertani-, évelő- és sziklakerti-, dendrológiai- és üvegházi gyűjteményekben több mint 12 000 taxont tartanak fenn. A gazdag állatvilág szervesen illeszkedik a gyűjtemények növényanyagához. A kert művészettörténeti értékei miatt műemléki védettség alatt is áll.Szakvezetés: van, de csak előzetes bejelentkezés alapján.

A területet 1951-ben nyilvánította védetté az Országos Természetvédelmi Tanács a 423/51. számú határozatával. A természetvédelemről szóló 1961. évi 18. sz. tvr végrehajtására kiadott 12/ 1971. (IV 1.) Korm. sz. rendelet alapján az Országos Természetvédelmi Hivatal elnöke a 2051/1975. sz. határozatával az országos jelentőségű természetvédelmi területek közé sorolta.
  • Törzskönyvi száma: 27/TT/51
  • Kiterjedése: 28 ha
  • Az érintett községhatár: Vácrátót
  • Természetvédelmi kezelő: MTA Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet, Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Kapcsolattartó:

Kazi Róbert

E-mail:

kazir@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 440 3256

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.