Budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert TT

Ősz felé közeledve (forrás: www.gynki.hu)

A védett terület a Gyógynövény Kutató Intézet bemutatókertje, mely 1984-ben létesült.

Rolf Dahlgren svéd botanikus 1980-ban megjelentette új szempontú fejlődéstörténeti rendszerét, mely a kémiai rokonságokra épül. A bemutatókert az új kemotaxonómiai rendszer diagramszerű ábrázolásának síkbeli megvalósítása élő növények beültetésével. A kertben tulajdonképpen kirajzolódik egy tudományos fejlődéstörténeti törzsfa.

Nyiredy Szabolcs professzornak, az Intézet azóta elhunyt elnök-igazgatójának kezdeményezése nyomán a kertet 2003-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter rendeletére országos védettség alá helyezték.

Adatok:
Teljes terület: 5 ha, növénygyűjtemény: 1,03 ha.

Hatályos jogszabály: 14/2003. (X. 21.) KvVM rendelet a Budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert Természetvédelmi Terület létesítéséről és a Budai Tájvédelmi Körzet határának módosításáról.

A botanikus kert szakvezetéssel bárki számára látogatható előzetes bejelentkezéssel.

Kapcsolattartó:

Fehér Balázs

E-mail:

feherb@dinpi.hu

Telefon:

+36 30 566 3547

Látogatással kapcsolatos információk: www.gynki.hu

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.