Zsivány-barlang

Bár barlang jellege nem annyira hangsúlyos, a Pandúr-kő a benne található Zsivány-barlanggal együtt mindenképpen a Velencei-hegység egyik leglátványosabb geológiai képződménye.
Túrával látogatható

Találd meg!

Pákozd központjától a piros kereszt jelzésen indulunk, amely stílusosan az Ingókő utcán át vezet ki a faluból, északi irányba. Az utca végén található parkolótól kb. 1,5 km-es sétával elérjük az első jellegzetes sziklaképződményt, a Pogány-követ, majd tovább haladva egy élén álló kockára hasonlító ingókövet. Ennek közelében ágazik ki a sárga jelzés, (amely mellé helyenként zöld háromszög és zöld tölgylevél jelű tanösvény jelzés is párosul) melyen lefelé indulva kb. 200 méter megtétele után a Pandúr-kő látványa tárul fel előttünk. A nem mindenhol egyértelműen felfestett jelzések ellenére a jól kijárt ösvények segítségünkre lesznek a Pandúr-kő megtalálásában, melynek nyugati végében található a Zsivány-barlang.

Fedezd fel!

A Pandúr-kő a környék leglátványosabb sziklaalakzata. Hatalmas méretű gránit tömbökből áll, melyeket mintha csak egy óriás pakolt volna apró kavicsokként egymásra. A sziklatömb nyugati végében, az aljától számított kb. 4-5 méteres magasságban található a Zsivány-barlang, mely a ritkának számító gránitbarlangok egyik legszebb hazai példája. Valójában nem más, mint a Pandúr-kő hatalmas kőtömbjei között kialakult üreg, mely átjáró jelleggel a sziklatömb mindkét oldala felé megnyílik.
Az üreg belsejében körülnézve jól megfigyelhetjük, hogy ez a balrang mennyire különbözik a szokásos, mészkőben kialakult barlangoktól. Először is nem egy határozott irányba tartó járatból áll, hanem a nagy kőtömbök között kialakult üregek hálózatából. Falain nem a víz által okozott finom oldásnyomok láthatóak, hanem a gránit kőzet durva szemcsés, érdes felülete. A felső bejáratban, balra fent a plafonon azt is megfigyelhetjük, ahogy az egyik kőtömbről néhány cm vastagságban elkezdett leválni egy vékony kéreg, mintha csak egy tojásról kezdenénk lefejteni a héját. Ez a hagymahéj-szerű lepusztulási folyamat nagyon jellemző a gránitra, és tulajdonképpen ennek köszönhető mind a környéken lévő ingókövek, mind pedig az itt található barlangok, és kisebb üregek létrejötte. A kőzet jellegéből fakadó másik jelentős különbség a szokásos, mészkőben kialakult barlangokhoz képest, hogy a falain nem találhatunk cseppköveket és egyéb barlangi képződményeket.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Velencei-hegység, Pákozdi Ingókövek TT
legközelebbi település: Pákozd
túra hossza, ideje: 2,5 km | 45 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (piros kereszt, és sárga)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 14 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,23815° N 18,54047° E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : földtani érdekesség, különleges kialakulás, látványos befoglaló kőzet

Tudj meg többet!

A Velencei-hegység Magyarország legkisebb, de egyben legidősebb hegysége is, melyet a földtörténeti ókorban, kb. 300 millió évvel ezelőtt keletkezett gránit kőzet épít fel. A mélységi magmás kőzetként ismert gránit alapanyaga olvadt magmaként indult el a felszín felé, de nem jutott el odáig, hanem a mélyben megrekedt, és hosszú évmilliók alatt szép lassan kihűlt. A gránitot alkotó nagyméretű kristályos szemcsék is ez alatt a nagyon lassú kihűlés alatt kristályosodtak ki. Később, a már kihűlt és megszilárdult kőzet a hegységképződés során kiemelkedett a felszínre. Innentől kezdve az akkor már törésekkel, repedésekkel felszabdalt kőzettestet a föld külső erői – a víz, a szél, valamint a napsütés és fagy állandó váltakozása miatt kialakuló hőingadozás – vették kezelésbe. Romboló hatásukkal szép lassan legömbölyítették az éleket, lekerekítették a kőtömböket. A repedések között kipergő szemcséket a víz elmosta, így alakítva ki a 2-3 méteres, vagy még nagyobb méretű kerekded kőtömböket, melyeket a 19. századi földrajztudósok neveztek el gyapjúzsákoknak. Azokat a gyapjúzsákokat pedig, amelyek a fizika törvényeinek látszólag ellentmondva, csak néhány ponton támaszkodva szinte billegni látszanak, ingóköveknek nevezzük.
Ahol a gránit tömbök, vagyis gyapjúzsákok között nagyobb méretű, ember számára is járható méretű üregek alakulnak ki, azokat nevezzük gyapjúzsák-barlangoknak. Ezek egyik leglátványosabb hazai példája az itt található Zsivány-barlang.

Vigyázz rá!

Ne szaporítsuk a köveket elcsúfító, itt-ott található falfirkákat, és ne hagyjunk szemetet a kövek közötti résekben, repedésekben sem!

+ TIPP

A Pandúr-kőben még több, a Zsivány-barlanghoz hasonló, de méreteiben jóval kisebb ilyen üreget találunk, így több hely is adódik, ahol a gyapjúzsákok között át lehet bújni. A környéken pedig még számos érdekes képződménnyel találkozhatunk: a Pogány-kővel, az Oroszlán-sziklával, a Kockával, és még számos név nélküli, látványos sziklaalakzattal.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.