Zöld-barlang

Ez a barlang kis híján áldozatul esett a felszínformáló erőknek. Természetesen nem napokról vagy hónapokról beszélünk, hanem földtani értelemben vett, viszonylag rövidke időről, néhány ezer évről. A barlangnak két bejárata van, és természet adta adottságainak köszönhetően a hegyoldalból érkező üledéket magába gyűjtötte.

Túrával látogatható

Találd meg!

Ha barlangleső felfedező utunk során már a Gyopáros-barlangot megtekintettük, érdemes átmászni a Nagy-kevély északi oldalára, hogy az árnyas oldalban meglapuló Zöld-barlangot is felkeressük. Nem nehéz, hiszen a Pilisborosjenő felől felvezető kékről, a nyeregben kell rátérni a zöld jelzésre. Ezen leereszkedve, a turistaútról letérve találhatjuk meg a barlangot, amit az útról látható köves-agyagos törmelékkupac jelez.

Fedezd fel!

A barlang hévizes eredetű. Ennek csalhatatlan bizonyítékait láthatjuk, ha a barlang formakincseit megfigyeljük. Legszembetűnőbb a bejárat után látható kupola, és a belső gömbös, fülkés járatforma. Szintén melegvizes eredetre utal, a barlangban több helyen is látható kristályos falfelület. Lekerekített formakincsű járata a felső bejárat alá érkezik. A kis akna falait zöld moha, és egyéb alacsonyrendű növények lakják. A barlang végében egy 5 méter mély hasadékot láthatunk, melynek falait borsókő borítja. Ez a kürtő lehetett egykoron a termálvíz egyik feltörési pontja. Különleges benyomást kelt a barlang falainak színezete. Beszivárgó vizek és szennyeződés hiányában a kőzetfelszín kékes-fehér színű, szinte márvány tisztaságú. A bevonat, amely ezt a hatást kelti az un. hegyitej, amely szabad szemmel nem látható kristályokból álló kiválás.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis
legközelebbi település: Budakalász
túra hossza, ideje: 5 km / 1 óra 15 p (Budakalász, HÉV megállótól)
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (zöld jelzés)
terület védettsége : védett
A barlang
barlang hossza : 30 m
bejárat GPS koordinátája : 47°62409 N, 18°99127 E
védettség : megkülönböztetetten védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : hévizes formakincs, régészeti jelentőség

Tudj meg többet!

Előfordul, hogy az egyébként „zárvatermő” hévizes barlangüregek, felszínre történt felnyílásuk után talajjal töltődnek fel. Az így eltemetődött barlangüregek általában a hegyoldallal együtt lepusztulnak, egykori létezésüknek csak a nyomait találja meg a szakavatott kutató. Itt még időben közbeavatkozott az ember.  Néhány évvel ezelőtt egy barlangkutató csoport ugyanis nem egyébre vállalkozott mint arra, hogy kitermelik a barlangban felhalmozódott kitöltést. Az akkor már csak kúszva járható barlang így ma ismét szinte eredeti állapotában tanulmányozható. Az egykor felhalmozódott kitöltés magába zárta a régi korok emlékeit, melyeket régészek jelenlétében tártak fel.  

Vigyázz rá!

p>A barlang falainak és képződményeinek tisztaságát óvjuk meg az utókor számára is!

+ TIPP

p>Érdemes a visszautat Csillaghegy irányába tervezni. Az út hosszú ugyan, de végighalad a homokkővel borított karsztvidéken, ahol mindezt kisebb-nagyobb bányagödrök tárják fel.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.