Vasas-szakadék 1.sz. barlangja

A Visegrádi-hegységben ezen a helyen 15 millió évvel ezelőtt nagy erejű vulkánkitörések zajlottak. A lávadómok és a kráter gyakori összeomlásával pusztító törmeléklavinák söpörtek végig a vulkánok lejtőin. Itt a Vasas-szakadék sziklafalában ilyen lavinák rétegeit figyelhetjük meg. Az összecementálódott kődarabokból álló kőzet oldalirányú mozgásával nyíltak meg a szakadékok és a felszín alatt is folytatódó hasadék barlangok.

Túrával látogatható

Találd meg!

A hegység keleti peremvidékének vulkanikus alakzatait már a szentendrei hév ablakából is láthatjuk. A meredek letörésű sziklák a kőgombával, jellegzetes tájképi elemei a Duna jobb partjának. Szentendréről Pilisszentlászló felé induló menetrend szerinti buszjárattal közelítsük meg a Kő-hegyet, és a Lajos-forrási elágazástól az aszfalton érjük el a zöld jelzést. Ezen induljunk tovább, majd a zöld barlang jelzésre váltva érhetjük el a Vasas-szakadék szikla kanyonját.

Fedezd fel!

A Vasas-szakadék, ember számára is járható méretű hasadékai, a felszínt alkotó kőzettestek, oldal irányú elmozdulásával jöttek létre. Ez a folyamat jól megfigyelhető a Vasas-szakadék 1. számú barlangjában, és annak környezetében nyíló további három hasadékbarlangban is. A legnagyobb, egy közel negyven méter hosszú, 3-4 méter széles hasadék folytatása a felszín alatt. A barlang hossza meghaladja az 50 métert, függőleges kiterjedése húsz méter körüli. Mennyezetét, és az álfeneket is a hasadék falából kiszakadó andezittömbök alkotják. Déli fala a felszínen is megfigyelhető andezit agglomerátum. A kinti fénynél jobban megfigyelhető, hogy hogyan rétegződnek az egymást követő törmelékárak. Ezek a törmeléklavinák a ma is működő tűzhányók legpusztítóbb folyamatai.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Visegrádi-hegység
legközelebbi település: Szentendre
túra hossza, ideje: 3 km / 1 óra
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (zöld, majd zöld barlang jelzés)
terület védettsége : fokozottan védett
A barlang
barlang hossza : 50 méter
bejárat GPS koordinátája : 47°68305 N, 19°00715 E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : vulkáni eredetű hasadékbarlang

Tudj meg többet!

A Visegrádi-hegység 14-15 millió évvel ezelőtti vulkáni működése vegyes összetételű kőzetrétegeket hagyott hátra. Az alapvetően andezit anyagú kőzetek még a mélyben megszilárdult lávadómok, robbanásos kitöréssel szétterült ártufák, lávafolyások formájában keletkeztek. Az 1500 métert is elérő vulkáni kúpok gyakori összeomlásával keletkezett hatalmas törmeléklavinák képződményei alkotják a Cseresznyés-árok sziklavilágát. A Visegrádi-hegységben egykor működő tűzhányókhoz hasonló például, a ma is működő japán Unzen vulkán. A láva még a vulkán kürtőjében megszilárdul, és a belső nyomás hatására kipréselődik. Ezalatt akkora energiával telítődik, hogy az összeomlásakor pusztító lavinaként magával sodor mindent. Hazánkban klasszikus szép lávabarlangokat nem találunk, azok a békésebb vulkáni folymatok során keletkeznek.  

Vigyázz rá!

p>A barlang denevérek kedvelt élőhelye, ne zavard őket!

+ TIPP

p>A hegységben gyakran találkozhatunk a vulkáni dómok összeomlásából keletkezett törmeléklavinák maradványaival. Ilyen természeti képződmény a Vadálló-kövek sziklacsoportja is.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.