Vár-völgyi Kő-lyuk

A Vértes egyetlen középkorból megmaradt vára, a Csókakői-vár közelében nyíló rövid kis barlangocska, melyet a vár meglátogatása mellett érdemes felkeresni.
Túrával látogatható

Találd meg!

A Csókakői vár alatti autóparkolótól mindössze 500 méter távolságra található, könnyű kis sétával megközelíthető barlang. Az országos kék jelzésen indulva a Vár-völgyben felfelé, hamarosan elérünk egy jobbra (ÉK-i irányban) kiágazó oldalvölgyet, mellyel szemben a várba felvezető, piros vár jelzéssel jelölt lépcsősor vezet. A jobb oldali mellékvölgyön induljunk felfelé, majd kb. 100 méter után egy bal kézre eső kis ösvényen kapaszkodhatunk fel a barlang bejáratához.

Fedezd fel!

Keletre néző száját könnyen megpillanthatjuk a fák között húzódó alacsony sziklafal aljában, melyhez jól kitaposott ösvény visz. A kb. 3 méter magas, háromszög alakú bejárat egy kis termecskébe vezet, melyben a lealacsonyodó mennyezet hamar lehajlásra kényszerít. A legbelső részébe már csak guggolva, vagy négykézláb férünk be, de a száraz aljzatnak köszönhetően nem leszünk koszosak.
Belsejében a barlangok kialakulásának oldásos formakincsét figyelhetjük meg: legömbölyített kőzetfelszíneket, beöblösödéseket, lyukacsos oldásformákat. A falakon több helyen különböző kiválások is láthatók: a mennyezeten található apró, kicsi borsókövek, vékony kérget képező cseppkőlefolyások, farkasfogas bekérgezések, de helyenként néhány arasznyi, fosszilis cseppkőképződményt is megfigyelhetünk. Legvége kettéágazik, az elágazás közelében arasznyi cseppkőoszlopok, apró mészgömböcskék is láthatóak a falakon.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Vértes-hegység, Vár-völgy
legközelebbi település: Csókakő
túra hossza, ideje: 500 méter | 10 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaút (országos kék) közelében
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 15 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,36193° N 18,27798° E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : látványos bejárat

Tudj meg többet!

A Vértest felépítő dolomitos kőzetek geológiai adottságából fakadóan a hegység kevésbé karsztosodik, ezért itt a valódi víznyelők, források nem jellemzőek. A kevés kivétel között szerepel ez a barlang is, mely formakincse, és elhelyezkedés alapján egykori forrásszáj lehetett. A tektonikus törésvonal (vagyis a földkéreg mozgásai során létrejött repedés) mentén a hegység magasabban fekvő részeiből beszivárgó csapadékvizek a kőzetrepedéseket oldás hatására kitágították, járható méretűvé tették. A forrásszáj később kisebb omlásoktól, bemosódó hordaléktól, sártól eltömődött, így ma már csak egy felszínhez közvetlenül kapcsolódó kis üreg van meg. Denevérek nem élnek benne nagy számban, de alkalmi szálláshelyként nagy valószínűséggel használják, akár a téli akár a nyári időszakban, így előfordulhat, hogy találkozunk egy-egy példánnyal.
A völgy sziklás szemközti oldalán emelkedik a három oldalról is meredek sziklafalakkal határolt Csókakői-vár, amit a Szent Istvántól kapott birtokon épített a Csák nemzetség valamely tagja. A történelem viharai során sokszor gazdát cserélt, és megtépázott vár az elmúlt évtizedekben jelentős felújításon és újjáépítésen esett keresztül. Bár a várhoz számos régészeti ásatás kapcsolódott, a barlangban ilyen jellegű kutatás még nem történt, pedig nem kizárt, hogy a vár közelsége miatt a barlangnak is jutott szerep a történelem során.

Vigyázz rá!

A tűzrakás következménye, hogy a bejárat feletti falon sok fekete koromnyom látható, de az óvatlanul okozott kormozásnál még szomorúbbak a falon éktelenkedő firkák, feliratok. A korom helyrehozhatatlan károkat okoz a barlangok falain, ezért tűzrakáshoz ne a barlangbejáratokat, inkább a kijelölt tűzrakó helyeket használjuk!

+ TIPP

Az Országos Kék mentén haladva mindenképpen érdemes egy kis kitérőt tenni a barlanghoz, de a Csókakői-vár meglátogatásával összekapcsolva is remek túracélpont.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.