Tábor-hegyi-barlang

A főváros első lélegzetvételeit, történelmi viharait, és lüktető fejlődését is zavartalanul szemlélhette a Remete-hegyen nyíló Tábor-hegyi-barlang. Hasonló, szabadba nyíló természetes bejáratú barlangok a Duna vonalában csak a Gellérthegy oldalában nyílnak, ugyanis a hegység barlangjainak felfedezését nagy részben a kőbányászatnak, és az épületek alapozási munkáinak köszönhetjük.

Túrával látogatható

Találd meg!

A Budai-hegység keleti előterének látképét nagyban meghatározza a Hármashatár-hegyi vonulat. Keleti kőfejtője jelöli a Mátyás-hegyet, és az észak felé emelkedő Hármashatár-hegy alatt húzódik a Tábor-hegy. A barlang bejáratának környezetében lévő sziklaszirt messziről látható. A 137-es autóbusszal a Királylaki útig kell utaznunk, majd a zöld barlang jelzésen érhetjük el a barlang bejáratát.

Fedezd fel!

A barlang a Hármashatár-hegy vonulatát felépítő Tűzköves Mészkő és Dolomit rétegeiben alakult ki. Térben is elágazó járatai a környék barlangjaihoz hasonlóan a mélyből feltörő termálvizek oldó hatásával keletkeztek. A természetes úton megnyílt bejáraton át a barlang legnagyobb termébe jutunk, amelynek boltíves mennyezetén több felszakadt nyílás engedi be a kinti fényt. Ezen a járatszinten jól megfigyelhetőek a hévizes barlangokra jellemző ívelt, gömbszerű üstös oldásformák az örvénylő víz képzetét juttatva eszünkbe. Azonban jelenlegi ismereteink szerint a barlang egykor víz alatt éppen kialakuló járataiban igen lassú volt az áramlás. A Tábor-hegyi-barlang a hegység egyik legidősebb barlangja. Az egykor itt működő termálvíz több százezer év alatt a Duna szintjével együtt került egyre lejjebb, és napjainkban is oldja, tágítja a most keletkező hévizes barlangjainkat. A barlangban szemlélődve a falakon több helyen is alacsonyabb rendű növényeket figyelhetünk meg. Ezek a növények a napfény elől elhúzódva az állandó félhomályban élik életüket. A korlát után látható két meredek falú akna a barlang alsó járataiba vezet, melyek látogatása csak vezetővel történhet!

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Budai-hegység, Tábor-hegy
legközelebbi település: Budapest, III. kerület
túra hossza, ideje: 500 m / 15 perc (a Királylaki úti buszmegállótól)
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (zölt barlangjelzés)
terület védettsége : védett
A barlang
barlang hossza : 162 méter
bejárat GPS koordinátája : 47°55001 N, 19°01185 E
védettség : megkülönböztetetten védett
látogathatóság : bejárati szakasz szabadon látogatható, belső részek engedéllyel
legfőbb értékei : oldott formakincs

Tudj meg többet!

Néhány utcányira a barlangtól találhatóak a Pálvölgy környékének barlangjai. A Tábor-hegyi-barlangot is hasonló folyamatok alakították ki, mint azokat. A dolomit azonban másképp oldódik. A mészkőben kioldódó barlangokban a földön agyagos kitöltés keletkezik. Dolomitban ugyanannak a folyamatnak nyomán, mosóporhoz hasonló un. dolomitliszt marad vissza. Ez a dolomitliszt sok helyen a felszínen is látható. Ezek szintén a termálvíz nyomai.  A Táborhegyihez hasonló barlangot fedeztek fel barlangkutatók a közelben egykor létesült, ma már romos állapotban lévő óbudai gáztározóban. A több száz méter hosszú Királylaki-barlangot különleges kristálykiválásai teszik különlegessé.  

Vigyázz rá!

p>A barlangban tett károk már nem fordíthatók vissza, ezért ügyeljünk arra, hogy abban semmilyen kárt ne tegyünk. A bejáratban ne gyújtsunk tüzet, és ne zavarjuk a barlang élővilágát sem!

+ TIPP

p>Keressük fel a hegység jellegzetesebb sziklaalakzatait. Ilyen természetes úton keletkezett sziklák például az Apáthy-, Oroszlán-, vagy a Tündér-szikla. A sziklák közelében is megfigyelhetőek a termálvíz oldó hatásának nyomai.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.