Szopláki-ördöglyuk

Más karsztvidéken élő emberek, például Aggtelek környékén, zsombolynak nevezik a függőleges aknával induló barlangot. Ha keletkezését tekintve nem is, de tájképileg erre a barlangra is illene az elnevezés.

Túrával látogatható

Találd meg!

A 756 m magas Pilis északi irányban fokozatosan tagolódik, és a Két-bükkfa-nyereggel kapcsolódik a Dobogókő vulkanikus bérceihez. Az innen Pilisszentkereszt felé nyíló völgyben nyílik a Szopláki-ördöglyuk. Legegyszerűbben Pilisszentkereszt irányából közelíthetjük meg a zöld jelzésű Római úton. Bejárata az útról már látható sziklák tövében található.

Fedezd fel!

A Pilis-hegység mészkővonulataira általában ráillik a „nyílt karszt” kifejezés, vagyis a mészkő és dolomit hegyeket nem fedi agyagos vízzáró réteg. Éppen ellenkezőleg gyakoriak a nyitott, szurdokvölgyes, sziklás felszínek. A barlang bejárata egy mély erdőben nyílik, ahol az erdő szelíd lankáját sziklás kőborda szakítja meg. Járjunk el mindig különös óvatossággal akkor, ha barlangbejáratot keresünk! Itt ugyanis a bejárat függőleges, úgynevezett akna, egy meredek sziklás sziklakút. A bejárat egy mélyben rejtőző hévizes barlang felszakadásával alakult ki. Valamikor a völgyben lerohanó patak ebbe a felszakadt barlangba is belefolyt, a patak a föld alatt folytatta útját a mélybe. A bejárat körüli korláttól látható a mélyben lévő hévizes barlangterem. A falakon a víz eróziós munkáját tanusító oldásformák láthatók.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis
legközelebbi település: Pilisszentkereszt
túra hossza, ideje: 3 km / 1 óra
megközelíthetőség : zöld turistajelzés
terület védettsége : fokozottan védett
A barlang
barlang hossza : 430 méter
bejárat GPS koordinátája : 47°70816 N, 18°87471 E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : lezárt, látogatás csak a DINPI hozzájárulásával
legfőbb értékei : jelentős denevérélőhely, látványos bejárat

Tudj meg többet!

Nem számít egyedinek, de ritka az a barlangtípus, amelyet a termálvíz és a csapadékvíz is alakított. A 200 millió évnél idősebb mészkő repedéshálózatán előbb a mélyből felemelkedő termálvíz talált utat, és oldotta ki az üregeket. Kicsivel később a völgyben levonuló csapadékvizeket a barlang szinte csapdába ejtette, a völgyet „lefejezve” magába kényszerítette. Így a további járatfejlődés már a mélybe szivárgó vizek által történt.
A barlang régóta ismert. 1883-ban Schafarzik Ferenc 35 méter mélységbe, a barlang Óriás-terméig jutott le. Hosszú ideig nem történt jelentős feltárás. 2013-ban Az Ariadne Egyesület barlangkutatói az Óriás-terem alján felhalmozódott omladék átbontásával jutottak be a barlang vízvezető járataiba, és értek le 110 méter mélységbe.  
Az Ördöglyuk a környék legjelentősebb denevér párzó-, és telelőhelye. A 60-as években, az intenzív denevérgyűrűzések indításakor még 8-10000 egyedet számláltak. Ez napjainkra közel ezerre csökkent. Biológiai értékei miatt a barlang 1982-óta fokozottan védett. A zavartalan denevér telelés, és a balesetek megelőzése tette indokolttá a barlang lezárását.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.