Sobri Jóska barlangja

A Keleti-Bakony kedvelt kirándulóhelye a festői Gaja-szurdok, melyben számos kisebb üreget találunk. Ezek közül legérdekesebb a híres bakonyi betyárról elnevezett barlang.
Túrával látogatható

Találd meg!

Bodajk és Fehérvárcsurgó között található kedvelt kirándulóhely a Gaja-szurdok, melynek északi oldalában nyílik Sobri Jóska barlangja. A barlangot a szurdok mindkét vége felől megközelíthetjük. Legrövidebb úton Bodajk felől érhetjük el, amennyiben a Balinka felé vezető országútról térünk le délre a piros jelzésen. A szurdok bejáratát jelentő vadvédelmi kerítés kapujától a patak mentén haladva kb. 700 méter után érünk a barlangot rejtő sziklák alá. Fehérvárcsurgó felől, a Gaja-szurdok Tájcentrum Főkapujától szintén jelzésen indulunk a patak mentén. Ebből az irányból kb. 2,5 km megtétele után először a túlparton nyíló Rigó-lyukat fogjuk megpillantani, majd további 150 méter után érünk a Sobri Jóska barlang alá.  
Külön jelzés nem vezet hozzá, de a környék geológiáját bemutató tábla mellett, a sziklás hegyoldal párkányain felkapaszkodva találhatjuk meg a barlangot, a völgytalp felett kb. 30 méteres magasságban. A sziklapárkányokon óvatosan közlekedjünk, nedves időben csúszósak lehetnek a sziklák!

Fedezd fel!

A hegyoldalban felfelé kapaszkodva a sziklapárkány egy éles kanyarja után tűnik fel a barlang nyugat felé néző, széles, lapos bejárata. Ezen belépve egy tágas, 5-6 méter átmérőjű vízszintes teremben találjuk magunkat. A bejárattól jobb kézre egy kicsi, négykézláb járható oldaljárat tart felfelé, melynek végéből fény szűrődik be. Az oldaljárat végén nyíló keskeny kis hasadékon akár ki is lehet mászni a felszínre.
A barlang fő terméből befelé indulva egy szintén négykézláb járható járat vezet tovább, mely néhány méter, és egy éles jobb kanyar után csak hason kúszva járható méretűvé szűkül. Innen nem igazán érdemes tovább menni, mert a járat további kb. 3 méter után végleg elszűkül.
A barlang belsejében jól megfigyelhető a befoglaló dolomitkőzet vastag réteges szerkezete, ahogy fél-egy méter vastagságú, enyhén kibillent kőzetrétegeket vág keresztül a barlang járata. Jobb oldali falán a réteglapok mentén szivárgó víz kisebb cseppköveket, cseppkőlefolyásokat hozott létre, melyeket a felszín közelsége miatt ma már nem táplál állandóan szivárgó, oldott anyagokban gazdag víz. Ezért ezek mára már szárazzá, fosszilissá váltak, és nem épülnek tovább.
Bár régészeti leletek nem ismertek belőle, a barlang valószínűleg ősidők óta ismert lehetett, melyre a falain látható koromnyomok is utalnak. Mint ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a híres-hírhedt betyár valaha is járt volna itt, de rejtett elhelyezkedése és nehéz megközelíthetősége jó alapul szolgál az ezzel kapcsolatos mendemondáknak.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Keleti-Bakony, Gaja-szurdok
legközelebbi település: Bodajk
túra hossza, ideje: 700 méter | 15 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (kék és piros jelzés)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 22 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,31276° N 18,21757° E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : szép felszíni környezet, látványos bejárat

Tudj meg többet!

Az Északi-Bakonyban, Nagyesztergár mellett eredő Gaja-patak a hegység keleti peremére érve délre fordul, és mélyen bevágódva töri át magát a hegység dolomitrögein. Az áttörés mentén, Balinka és Fehérvárcsurgó között egy 4 km hosszú, erősen kanyargós, meredek sziklás falú szurdok jött létre, mely ma Gaja-szurdok Tájcentrum néven is ismert kedvelt kirándulóhely.
A Keleti-Bakonyt felépítő triász időszaki dolomit nehezen oldódó, könnyen aprózódó, töredező kőzet, mely kevésbé alkalmas karsztosodásra, barlangok kialakulására. Ennek ellenére a szurdokban mintegy 10 kisebb barlangot ismerünk melyek egyrészt a völgytalp közelében, másrészt magasan a szurdok peremén helyezkednek el. Nagy részük csak néhány méter hosszúságú, meglehetősen szűk, jelentéktelen méretű barlangocska. A dolomit kőzet kevésbé karsztosodó, de könnyen aprózódó tulajdonságából fakadóan ezek a barlangok elsősorban szerkezeti törésvonalak mentén jöttek létre, melyet a dolomitra jellemző kifagyás következtében létrejövő fizikai aprózódás, kipergések hoztak létre. Sokszor figyelhető meg, hogy az üregek egy-egy kevésbé ellenálló réteglap mentén jöttek létre. Így van ez Sobri Jóska barlangja esetében is, ahol a barlang jobb oldali falán jól megfigyelhetőek a dolomit kőzet különböző minőségű réteglapjai. A sötétebb színű, töredezett alsó rétegekre szinte teljesen fehér, homogénebb, jobban oldható rétegek rakódtak, melyeken az oldás nyomok is jól látszanak. A felső kőzetréteg jobb oldhatóságát bizonyítják a barlang falain látható apró kis oldás nyomok, likacsok, kisebb vályúk, bemélyedések is.

Vigyázz rá!

A kicsi barlang számos denevér élőhelyéül szolgál, akik mind a végpont felé menő járatban, mind az oldaljáratban szívesen húzzák meg magukat a mennyezet zugaiban. Vigyázzunk rájuk, lehetőleg ne zavarjuk, és főleg ne bántsuk őket! Ne feledjük, hazánkban valamennyi denevérfaj védett!

+ TIPP

A természeti és történelmi látnivalókban gazdag Gaja-szurdok remek kirándulóhely, ahol a tanösvényekkel, erdei tavacskával, szabadtéri tűzrakó helyekkel felszerelt területen akár egy egész napot is tartalmasan el lehet tölteni. Érdemes felkapaszkodni a völgy fölé magasodó Károlyi-kilátóba is, ahonnan az egész szurdokra nagyon remek kilátás nyílik.
A szurdokban több barlang is nyílik, de nagy részük csak igen rövid és szűk üreg. Ha azonban a Gaja-patak vízállása engedi, megnézhetjük a Sobri Jóska-barlangjától kb. 150 méterrel lejjebb, a patak túloldalán nyíló Rigó-lyukat is.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.