Sátorkőpusztai-barlang

Hófehér gipsz és kalcitkristályokkal borított járatai az egyik legkülönlegesebb barlanggá emelik hazánkban. A történelem viharai nem kímélték képződményeit, de még így romjaiban is lenyűgöző látványt nyújt.
Overálos túra során látogatható

Találd meg!

A barlang az Esztergom-Kertvárostól keletre elhelyezkedő Nagy-Strázsa-hegy DK-i, sziklás oldalában nyílik. A barlanghoz nem visz jelzett út, de legrövidebb úton a 10-es főútból Esztergom felé kiágazó 117-es útról lehet megközelíteni. Autónkat a hulladéklerakónál található parkolónál hagyva indulhatunk a Nagy-Strázsa-hegy sziklás oldalának irányába, ahonnan jelzetlen, de jól kitaposott ösvény vezet a barlanghoz. A sziklák alatt található tűzrakó helytől a jobb oldali, a sziklatömb keleti oldala alatt futó út visz a bejárathoz.

Fedezd fel!

Egyszerű vasajtaja nem sejteti, hogy mögötte az ország egyik legkülönlegesebb kristálybarlangja húzódóik. A bejárat mögötti első nagyobb teremből lefelé indulva kisebb-nagyobb gömbfülkék egész sorozatán keresztül ereszkedhetünk egyre lejjebb. A helyenként átbújásokkal, kisebb mászásokkal tarkított útvonalon több helyen kapaszkodókötelek, vaslétrák, beépített lépések segítik a közlekedést. A több helyen oldalirányba, ill. felfelé kiágazó, és egymásba kapcsolódó gömbfülke füzérek labirintus-szerű jelleget kölcsönöznek a járatnak. Míg a felső részek szinte szabályosan gömb alakú fülkéi teljesen képződménymentesek és sima falúak, addig az alsóbb szakaszokon tömegesen jelennek meg a különböző hévizes eredetű ásványkiválások.

De az igazi meglepetés a barlang legalján található Kővirágok-termébe való leereszkedés után éri a látogatót. A barlang eddigi méreteihez képest itt hatalmas tér, és lenyűgöző látvány fogad, melyet a vakító fehérségben pompázó falak és az aljzatot is vastagon borító gipsztörmelékek még tovább fokoznak. Bár a terem jelenlegi kinézete nagyon távol áll attól, amilyennek az egykori felfedezők láthatták, de így is különleges atmoszférája van. A falakon megmaradt, vagy a törmelékek között kiállított vastag gipszkérgek, kalciterek, finom gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok között hosszasan legeltethetjük a szemünket.

A barlang könnyen járható, a kalandtúra legnehezebb részét a 10 méteres függőleges létra leküzdése jelenti, mely kényelmesen és biztonságosan van kialakítva. A túra során a barlang kivilágítása megoldott, de bejárásához jól jöhet egy saját fejlámpa, és a koszolható túraruházat.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis-hegység, Nagy-Strázsa-hegy
legközelebbi település: Esztergom
túra hossza, ideje: 1,5 km | 25 perc
megközelíthetőség : jelzés nélküli ösvényen
terület védettsége : Duna-Ipoly Nemzeti Park
A barlang
barlang hossza : 354 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,74197° N | 18,76202° E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : kalandturizmus számára megnyitott
legfőbb értékei : izgalmas bejárás, különleges formakincs, ritka ásványkiválások

Tudj meg többet!

A Nagy-Strázsa-hegy DK-i oldalában, kőbányászat során felnyílt barlang 1946-os felfedezésekor nagyon nagy geológiai kuriózumnak számított hazai viszonylatban, amit később nemzetközi hírnév is követett. Befoglaló kőzete triász időszaki dachsteini mészkő, melybe a mélyből feltörő meleg vizek gömbfülkék egész sorozatát oldották ki. A 45 méternyi függőleges kiterjedésben, gyöngysorszerűen egymásba fűződő fülkefüzér a tisztán hévizes eredetű barlangképződés egyik típusos iskolapéldája. A hévizes formakincset a mélyebb szakaszokon különleges ásványkiválások egymásra épült sorozata teszi teljessé. Van, ahol a kőzetben lévő kalciterek rajzolnak különös, kusza formákat a falakra, máshol vékony borsókőrétegek, vagy aragonitpamacsok borítják a falakat. Mindennek a tetejébe vastag gipszréteg is keletkezett, mely helyenként egészen finom gipsz szálakból, vagy szeszélyesen kacskaringózó gipszvirágokból áll össze. A barlang talán legkülönlegesebb, és hazánkban máshonnan nem ismert képződményei a nagy létra közelében található, 50-60 cm átmérőt is elérő, magasba törő gipszpillérek.

A barlangot sajnos erősen megtépázták a történelem viharai, bár védelméről és lezárásáról már a felfedezés évében igyekeztek gondoskodni. Ritka és különös szépségű képződményei messze földről vonzották az ásványgyűjtőket és kincsvadászokat, mely a barlang rendszeres feltörésében nyilvánult meg. Az esztelen rongálásban jelentősen kivette a részét a közelben állomásozó magyar és orosz katonaság is, akik volt, hogy egy magas rangú tiszt látogatása alkalmából a barlangból kihordott ásványokkal díszítették a laktanyát. A barlangot az elsők között megismerő Venkovits István geológus öt évvel a felfedezés után már a képződmények 70 %-os pusztításáról beszélt! A változás csak 1958-tól állt be, amikor a barlang a Benedek Endre vezetésével megalakult dorogi barlangkutató csoport kezelésébe került, akik már megfelelően tudták érvényesíteni a barlang védelmét. Az azóta Benedek Endre Barlangkutató Egyesület néven működő csoportnak köszönhetően a védelmen túl ma már a barlangnak a nagyközönség számára történő bemutatása is megoldottá vált.

Vigyázz rá!

Kialakulásának összetett módja, különleges formakincse, ritka ásványkiválásai és veszélyeztetettsége miatt 1982 óta fokozottan védett barlang! A hazai barlangvédelem egyik legszomorúbb példája ez, ahol az emberi gyűjtőszenvedély és a céltalan, vandál pusztítás soha helyre nem hozható, visszavonhatatlan károkat okozott. Mindig tartsuk szem előtt, hogy az élettelen természeti értékek nem képesek megújulásra, a bennük okozott károk végérvényesek!

Ne zavarjuk az esetlegesen itt talált denevéreket sem, és ne feledjük, hogy hazánkban valamennyi denevérfaj védett!

+ TIPP

Ha ide látogatunk, mindenképpen keressük fel a közelben a Strázsa-hegyi-barlang látványos, felszakadt bejárati csarnokát is!


Csak előzetes bejelentkezéssel, a barlangot üzemeltető Benedek Endre Barlangkutató Egyesülettel látogatható!

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.