Remete-barlang (Nagymaros)

Tizenöt millió évvel ezelőtt e helyen nagyerejű kitörésekkel, lávafolyásokkal és hatalmas törmeléklavinákkal, hegyomlásokkal kísért vulkáni működés zajlott. Az 1500 méter magasságot is elérő vulkáni kúpokat 2-300 méter mélységű sekély tenger ölelte körbe.

Túrával látogatható

Találd meg!

A Remete-barlang bejáratát legjobban a Visegrádi vár magasságából láthatjuk. A Duna fölé magasodó Szent Mihály-hegy meredek, sziklás oldalában nem vezet fel turistaút, ott még száraz időben is kockázatos vállalkozás a kalandozás. Biztonságos turistaút a nagymarosi vasútállomástól vezet fel a hegyre. A sárga jelzésen elindulva előbb egy erős kaptatót kell leküzdenünk, majd a Panoráma úton, odébb a Kittenberger úton érjük el a sárga barlang jelzést. Ez visz le a barlangokhoz.

Fedezd fel!

Ezek a barlangok csak kis részükben természetes eredetűek. Most látható méreteiket és formáikat mesterséges átalakításokkal, a kőzet faragásával nyerték el, melyek részben a római korra tehetőek. A Duna szintje fölé magasodó sziklás gerinc, ideális helyszín volt egy római őrhely, őrtorony építésére. A középkorban az üregekre feltehetően sziklakápolna, illetve barlangkolostor épült. A bejárat mellett láthatunk is az építmény maradványaiból egy kisebb darabot. A barlang belső kialakítása primitív bazilikális elrendezésű, a jobb oldali „mellékhajó” kicsi szentélyben záródik. Az egykori kolostor festői elhelyezkedése a romantikus korokban védettséget, később sajnos kitettséget jelentett.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Börzsöny, Szent Mihály-hegy
legközelebbi település: Nagymaros
túra hossza, ideje: 4,5 km / 1 óra 15 perc
megközelíthetőség : jelezett turistaúton (sárga, majd sárga barlangjel)
terület védettsége : fokozottan védett
A barlang
barlang hossza : 29 m
bejárat GPS koordinátája : 47°77102 N, 18°92015 E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : különleges kialakulás

Tudj meg többet!

A Duna bal partján állva kicsit hihetetlennek tűnik ugyan de ma már bizonyos, hogy a Szent Mihály-hegy a szemközti Visegrádi-hegység része. Kőzetanyaga ugyanaz mint a szomszédos hegyé, ugyan az a törmelékár, és lávarétegsor alkotja. Attól a folyó választotta el. Az Ős-Duna bevágódásával, és a kőzet gyors lepusztulásával keletkezett mély völgyek oldalában számos kisebb vulkanikus barlang alakult ki. Ilyen a Szent Mihály-hegyi, piroxén-amfibolandezitben kialakult Remete-barlang is. A tömör lávarétegek közötti lazább szerkezetű törmelékes kőzeten könnyen talált „fogást” a szélsőséges időjárás.

Vigyázz rá!

p>A vulkanikus barlangok acélos megjelenésében emberi kéz csak keserves munkával tehet kárt. Mégis tartsuk szem előtt, hogy védett természeti érték, ahol maradandó károkat okoz a tűzrakásból származó kormozás és kizárólag az alkotó számára örömet jelentő feliratozás.

+ TIPP

p>Válasszunk szép időt a kiránduláshoz, és járjuk végig a Kittenberger utat!

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.