Piliszántói-kőfülke

Képzeljük el, a kelő nap melegében sütkérező sziklaüregben miként kerekedett fel az elgémberedett tagjait melengető Magdaléni rénszarvasvadász törzs, mielőtt ijjat-dársát ragadva útját állta a bevándorló ínycsiklandó vadállománynak, húst és írhát remélve az alig pislákoló tundrai zimankó mindennapjainak átvészeléséhez.

Túrával látogatható

Találd meg!

Pilisszántó felé közeledve, már messzről feltűnik a Pilis oldalában nyílt kőfejtő. A hegy látképi elemeként azonosítható tájseb a barlang felé vezető útról közelíthető meg. Itt találjuk meg azt az elágazást is, ahonnan a piros barlang jel is indul. A hegyoldalban aztán fonódva a zöld barlang jellel visz fel a kőfülke íves kapujához.

Fedezd fel!

A Pilisszántói-kőfülke hossza mindössze 22 méter. Két bejáratú barlang, felső bejárata a közelmúltban szakadt fel a felszínre. Ezzel együtt a barlang magassága 14 méter. A kelet felé néző klasszikus, kemence szerű bejárata a hegyoldal leszakadozásával nyílt meg. A terem szemközti magas falfelülete a fagyhatás kőzetaprító hatására szinte mesterségesnek tűnik. Az időjárástól elzártabb magas, kupolaszerű boltozatban a víz oldó hatásának nyomait, gömbüstöket lehet látni. Ezekben, az egyre vékonyodó kőzethús miatt, csak kisebb függőcseppkövek keletkeztek. Figyeljük meg, hogy a barlang napsütötte felületei elől miként húzódnak el az árnyékosabb zugokba, a „homályzónát” inkább kedvelő alacsonyabb rendű növények. Apró levélkéiről ismerni fel például az Aranyos fodorkát.Figyelem! A barlang felső bejárata természetes felszakadással nyílt meg. Ez annak az eredménye, hogy a barlang felső részének fedő kőzetrétegei meggyengültek. Ne közelítsük meg, a nyílás lentről biztonságosan tanulmányozható!

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis
legközelebbi település: Piliszántó
túra hossza, ideje: 1 km / 25 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (Piros barlangjelzés)
terület védettsége : fokozottan védett
A barlang
barlang hossza : 22 méter
bejárat GPS koordinátája : 47°67960 N, 18°88077 E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : régészeti jelentőség, látványos bejárat

Tudj meg többet!

A barlang, amely Orosdy-kőfülkeként is ismert, az innen előkerült tetemes mennyiségű régészeti leletanyaghoz képest meglepően kis méretű. Az alig 40 négyzetméter alapterületű terem, mindössze 2-3 méter mélységig lett feltárva, elérve ezzel a barlang sziklás aljzatát. Az előkerült leletegyüttes jól példázza, hogy a barlang nem a „jól belakható” kategóriát képviseli, hanem inkább volt vadásztanyája a jégkorszak emberének. A Pilis-tető kőzetanyaga dachsteini mészkő. A meredeken kelet felé dőlő vastag mészkőrétegek csipkézett sziklatarajjal magasodnak a Pilisszántói-nyereg fölé. A sziklaszirtben nyíló barlangok, a kőzet repedésein át feláramló termálvíz oldó hatására alakulhattak ki. Ugyanígy keletkezett a hegy túloldalán, a Klastrompuszta fölött nyíló Ariadne-barlangrendszer is, amely ma Magyarország harmadik leghosszabb barlangja.

Vigyázz rá!

p>A barlang és a szirt is fokozottan védett. Felmászni életveszélyes, és tilos!

+ TIPP

p>A hegy túloldalán található a Leány-, és a Legény-barlang is, amelyek Magyarország harmadik leghosszabb barlangjának, az Ariadne-barlangrendszernek a bejáratai.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.