Oroszlánkői-barlang

Oroszlánkő vára közelében található izgalmas kis barlang, mely csupán néhány méter kitérőre van az Országos Kék jelzéstől.
Túrával látogatható

Találd meg!

A Vértesben nyíló barlang az Országos Kék Mindszentpuszta és Kőhányáspuszta közötti szakaszán, a Csáki-vár romjaival szemközt található. A kéken haladva elérjük a várromhoz felkanyarodó jelzést, vele szemközti hegyoldalban felkapaszkodva, a sziklaperem alatt pedig megtaláljuk a barlangot. Közvetlen jelzés, vagy egyértelműen kitaposott ösvény nem vezet hozzá, de a ritkás erdő, és a völgyhöz közeli, barlangot rejtő alacsony sziklafal miatt nagyon könnyű megtalálni.

Fedezd fel!

A barlang gyakorlatilag egyetlen egyenes, befelé egyre lealacsonyodó mennyezetű folyosóból áll. Bejárati része a legtágasabb, folyosója tölcsérszerűen kiszélesedve nyílik a felszínre. Ebben a külső teremben még lámpa nélkül is jól körül tudunk nézni. Különösen a mennyezeten látszik jól, hogy a barlang egy határozott, markáns törésvonal mentén jött létre, melyet a víz oldott, tágított ki barlang méretűre. A terem jobb oldalán egy szűk, és kicsi mellék termecske nyílik, melynek felmagasodó mennyezetén szívesen húzzák meg magukat a denevérek.
A bejárati terem vége kissé összeszűkül, majd a keskeny szálkő járaton átbújva a barlang belső részében találjuk magunkat. Itt már jóval alacsonyabb a barlang mennyezete, így a barlang belső részeiben gyakorlatilag csak négykézláb ill. guggolva közlekedhetünk. Innen már el is lehet látni a barlang végéig, nem szükséges végigkúsznunk rajta. A keskeny átjáróval párhuzamosan egy igen szűk, csak hason kúszva közlekedhető járat vezet vissza az bejárati teremhez.
Kicsi, rövid, de érdekes barlang, ahol mindenképpen hasznos, ha van nálunk egy lámpa!

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Vértes
legközelebbi település: Kőhányáspuszta
túra hossza, ideje: 4 km | 1 óra
megközelíthetőség : jelezett turistaúton (Országos Kék)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 20 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,44285° N 18,35653° E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : szép bejárati formák

Tudj meg többet!

Az eocén kori, nummuliteszes mészkőben, a völgyoldal 6-8 méter magas sziklakibukkanásaiban nyíló üreg egykor feltehetően forrásbarlangként működött, mára a hegység kiemelkedése nyomán szárazzá, inaktívvá vált. A forrásbarlang jellegre a barlangban látható eróziós, vízvezető járatmaradványokból lehet következtetni. Kialakulásában meghatározó volt egyrészt a mészkő vastag réteglapjainak elhelyezkedése, másrészt az ezekre merőlegesen futó markáns törésvonal elhelyezkedése, hiszen a barlangjárat ezek mentén oldódott ki. A bal oldalon, nagyjából fejmagasságban kialakult párkány is nem más, mint egy réteglap mentén kialakult forma. A mennyezeten hosszában végigfutó, és az egész barlang mentén végig jól követhető törésvonal mentén is könnyebben és erősebben ment végbe az oldódás.
Bár első ránézésre úgy tűnik, mintha ez a barlang ősidőktől fogva nyitva állt volna, a régebbi leírásokból tudjuk, hogy a 1960-as évek elején még a nagyjából 1 méter magasságú járat hossza mindössze 2 méter volt, olyan nagy mértékben el volt tömődve az évszázadok során bemosódott agyagtól. Ezt kezdték el bontani oroszlányi barlangkutatók a továbbjutás reményében.
A barlang nevét a völgy túlsó oldalán álló Csáki- (vagy Oroszlánkő) várról kapta, melyet a Csákiak építettek, később pedig a Rozgonyi család birtokaként a gesztesi uradalomhoz tartozott. A vár nem volt hosszú életű, még a 15. század végén el is pusztult. Köveit széthordták, ma már csak falmaradványok láthatók az azóta erdősült kis dombocskán.

Vigyázz rá!

Kicsi, de könnyen megközelíthető, érdekes barlang. Ha meglátogatjuk, ne hagyjuk ott se a szemetünket, se a kéznyomunkat a barlang falain. Ne zavarjuk az esetlegesen itt talált denevéreket sem!

+ TIPP

A barlang feletti tisztásról kilátás nyílik Oroszlány, és Kecskéd felé, de idelátszik Tatabánya és a Gerecse egy része is.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.