Mátyás-hegyi-barlang

A múlt század elején itt létesült kőbányában eleinte csak egy turisták által ismert kisebb járat volt ismert, a Tűzoltó-, vagy Kristály-barlang. Ennek egyik oldalágában 1948-ban barlangkutatók egy szűkület átbontásával jutottak be a barlangrendszer folytatásába. A Budapesti Egyetemi Turista Egyesület barkangászai a szomszédos kőfejtőben már ismert Pál-völgyi-barlanghoz hasonló méretű, ám annál jóval hosszabb barlangrendszert jártak be. Emlékezve 1848-ra, az új barlangrészt Centenáris-barlangnak nevezték el.

Overálos túra során látogatható

Találd meg!

A 65-ös jelzésű buszról a Pál-völgyi-cseppkőbarlangnál leszállva előttünk látható a Mátyás-hegyi-kőfejtő. Ha kisétálunk a parkoló peremére, elénk tárul az öreg bányaudvar teljes mészkő rétegsora. Jobbra szépen rétegzett budai márga, alatta eocén mészkő sárguló rétegei sorakoznak. Lent a kőfejtő talpán vasrácsos alagút bejárat látszik. Ez az Eötvös Lóránd Geofizikai Intézet obszervatóriumába vezet Ha lemegyünk, mellette találjuk a Mátyás-hegyi-barlangbejáratát is.

Fedezd fel!

A barlang három, jól elkülöníthető egységből áll. Központi zónája a Centenáris-barlang. A Tűzoltó-ág és a Felső-barlang a kőfejtő falához közel helyezkedik el és "Kristálybarlang"néven a legrégebben ismert rész. A Szépvölgyi út alatti szakasz a Törmelék-labirintus. Ez egy többnyire függőleges kiterjedésű omladékos járatrendszer, legmélyebb pontján a tóval. A Centenáris-barlang járatai közel egy szinten húzódnak. A sok helyen akár kényelmesen állva is bejárható folyosókat és barlangtermeket helyenként hosszabb-rövidebb kúszójáratok, vagy rövid, de nehezen leküzdhető szűkületek kötik össze. Legismertebb barlangterme a Színház. Itt akár száz ember is kényelmesen elfér. Hatalmas folyosó vezet keresztül a barlang közepén, ez az Óriások útja. Utána rögtön a Giliszta szűk kuszodájában araszolhatunk. Komoly ügyességet igényel a Vinkli, vagy a Micimackó szűkület.Az aljzaton heverő sziklatömbök óvatos, körültekintő közlekedést, a meredek és csúszós agyaglejtők pedig körültekintést és jó erőnlétet igényelnek. Ezekkel az adottságokkal a barlangnak ez a része alkalmas a kiépítetlen barlangokkal történő megismerkedésre, a barlangjárás alapjainak elsajátítására, és a barlangászok mindennapi erőnléti edzéseire.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Budai-hegység
legközelebbi település: Budapest, III. kerület
túra hossza, ideje: 100 m, 3 perc
megközelíthetőség : jelzettlen ösvényen
terület védettsége : .védett
A barlang
barlang hossza : 5,3 km
bejárat GPS koordinátája : 47°53370 N, 19°01793 E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : kalandturizmus számára megnyitott
legfőbb értékei : izgalmas bejárás, látványos formakincs

Tudj meg többet!

A kiépítetlen járatokban történő a kúszós-mászós barlanglátogatás erősíti az önálló problémamegoldást, felébreszti az adott helyzetben szükségessé váló segítségnyújtást. Mindezek együttesen olyan sikerélményt okoznak, amelyek a sikerélmény mellett gyógyhatással lehetnek egyes mentális vagy mozgásszervi fogyatékossággal élő társainkra is. Ebben a barlangban megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal rendelkező barlangkutatók vezetnek túrákat látás- és hallássérülteknek, fogyatékkal élőknek is.
A Budai-hegység barlangjai abban a zónában keletkeztek, ahol a feláramló meleg és a leszivárgó hideg karsztvizek keveredni tudtak. Az üregrendszereket a víz teljesen kitöltötte egykor, jellemzően labirintusos bonyolult alaprajzú járatrendszereket oldva a mészkőbe. A barlangok formakincsére ezért jellemzőek a gömbüstök és a sajtlyukakra emlékeztető oldási formák. Miután a vízszint lesüllyedt, a barlangok járatai szárazra kerültek, és helyenként cseppkövek is keletkeztek.

Vigyázz rá!

p>Minden barlang védett természeti érték! Ezért tilos a barlangokban a gyűjtés, legyen az akár a földön heverő kődarab. Az óvatos mozgással, és a képződmények védelmével megelőzhetőek a visszafordíthatatlan természetkárosítások.

+ TIPP

p>Sétáljunk át a szomszédos Dél-keleti-kőfejtőbe is. A hatalmas bányaudvar falában számos kis barlang bejárata látszik. Vigyázzunk, a sziklafal alatt ne időzzünk! A falat végignézve képzeljük el, ha egy ilyen vékony szelvényben ennyi barlang van, mennyit semmisített meg a kőbánya. Mégis az hogy számunkra is léteznek, kizárólag a bányászatnak köszönhetjük.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.