Leány- és Legény-barlang (Ariadne-barlangrendszer)

A két látványos bejárat sokáig különálló barlangot rejtett. A több évtizede tartó kutatásoknak köszönhetően ma már ugyanabba a rendszerbe vezetnek, mely jelenleg hazánk 3. leghosszabb barlangjaként ismert.

Túrával látogatható

Találd meg!

A pilisi túraútvonalak népszerű kiindulási pontjáról, Klastrompusztáról indulva a piros és kék barlangjelzést követve egyszerűen megtalálhatjuk. A kék jelzés a Legény-barlang bejáratához visz, a meredek kaptató alatt információs tábla is segíti megtalálását. Párja, a Leány-barlang tőle északra, kb. 50 méter távolságra nyílik, a meredek lejtő aljában lévő információs táblától a pirossal jelzett, kőgörgeteges ösvényen tudunk hozzá felkapaszkodni.

Fedezd fel!

A két bejárat közül az egykori Legény-barlangé a nagyobb és látványosabb, melyet a környéken élő szlovák nemzetiségek Chlapec-barlangnak is szoktak hívni. Háromszög alakú, tágas csarnoka sok oldott formakincset rejt, mennyezetén szép oldott gömbüstöket, fosszilis cseppkőlefolyásokat figyelhetünk meg. A csarnok végében kicsi vasajtó zárja el a továbbjutást a barlang belső részei felé. Bejáratából gyönyörű kilátás nyílik a Dorogi-medence irányába, télen pedig látványos jégcsapok szoktak a fölötte magasodó sziklafalról leszivárgó vizekből kialakulni.
A Leány-barlang bejárata ugyan jóval kisebb a párjánál, de annál izgalmasabb körülnézni benne, főleg, ha van egy lámpánk! Kialakulásában meghatározó volt kibillent helyzetben lévő, ferde kőzetrétegek elhelyezkedése, melyek jól megfigyelhetők a bejárati szakasz bal oldalán húzódó meredek, sima falán. A belső teremből bal kéz felé egy kb. 10 méter magas kürtő tör a magasba, mely a felszínre lyukad. Másik irányba egy nagyobb termecskébe kukkanthatunk be, melynek mennyezetén gyakran tanyáznak denevérek. A lefelé vezető, terméskőből kirakott lépcsősor a barlang folytatását elzáró vasajtóhoz vezet. A belsőbb részek a nehéz járhatóság, és a gazdag ásványkiválások védelme érdekében csak engedéllyel látogathatók, melynek megszerzéséhez speciális barlangjáró végzettség szükséges.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Pilis, Csévi-szirtek
legközelebbi település: Klastrompuszta
túra hossza, ideje: 1 km | 20 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (piros és kék barlangjel)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 15 100 méter
bejárat GPS koordinátája : Leány: 47,69993° N 18,84446° E | Legény: 47,69942° N 18,84437° E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : bejárati rész szabadon látogatható, belső részek csak engedéllyel
legfőbb értékei : látványos bejáratok

Tudj meg többet!

A sokáig csak különálló Leány- és Legény-barlangként ismert járatok ma már Magyarország harmadik leghosszabb és negyedik legmélyebb barlangjának, az Ariadne-barlangrendszernek a részét képezik. A két barlang közötti összeköttetést 1997-ben sikerült megtalálni a kutatóknak, majd a következő években további öt, a közelben nyíló barlangot kapcsoltak hozzá: az Aridane-, a Rejtekút-, a Vacska-, az Indikációs- és a Kőoszlopos-barlangokat. Az összességében 15 kilométeres hosszúságot is meghaladó rendszer kutatása jelenleg is aktívan folyik, így nem kizárt, hogy újabb járatok megtalálásával ismert hossza még tovább nőhet a jövőben.
A barlang jól karsztosodó, felső-triász dachsteini mészkőben jött létre. Kialakulása alapvetően hévizes eredetű, járatainak nagy részét tektonikus törések mentén, a karsztvízszint alatti oldódás hozta létre. Ennek köszönhető a barlang rendkívül összetett, sokszorosan elágazó, labirintus-szerű jellege, mely nemcsak egymás melletti, de különböző magassági szinteken is elhelyezkedő járatok, és azokat összekötő hatalmas méretű teremek bonyolult rendszeréből áll. A már meglévő járatokban később utat talált magának a felszínről bejutó csapadékvíz, melyek idővel karsztos forrásbarlanggá alakították az üreget. A beszivárgó, és a mélyben összegyülekező vizeknek köszönhetően több helyen időszakos vízfolyások, és akár időszakos tavak is kialakulhatnak. Szintén a fentről beszivárgó vizeknek köszönhetőek a helyenként páratlanul gazdag cseppkőképződmények kialakulása is.
A barlangra 1911-ben Bekey Imre Gábor irányította rá a figyelmet, melynek köszönhetően a következő évben már meg is kezdődtek itt az ásatások. Mindkét bejáratból számos leletanyag került elő, a neolittól felfelé szinte minden időszakból találtak itt valamilyen emléket. A számos itt talált tárgy, – például agancsból készült balta, kőeszközök, réz-, és bronzkori cserepek, római kori fésű, Árpád kori cseréptöredékek, – azt bizonyítják, hogy a barlang a történelem során mindig is ismert és használt volt. A Legény-barlang bejárati csarnokában középkori pénzhamisító műhely nyomaira is bukkantak. 

Vigyázz rá!

p>A teljes barlangrendszer jelentős mérete, kiemelkedő formakincse, és különleges ásványkiválásai miatt 1982 óra fokozottan védett barlang, mely védelem a bejárati szakaszokra is vonatkozik! A belsőbb részeken nagyszámú denevérkolónia lakik, akik a lezárt ajtókon keresztül a számukra kialakított denevérnyíláson közlekednek. Egyes hidegtűrő denevérfajok akár a bejárati csarnokok repedéseiben is telelhetnek, ha ilyennel találkozunk, ne zavarjuk őket! Ne feledjük, hazánkban valamennyi denevérfaj védett!

+ TIPP

p>A barlang felkeresését könnyedén beiktathatjuk egy hosszabb túrába, melyet akár a gyönyörű kilátást nyújtó Klastrom-szirtek, akár a nem túl messzi Csévi-barlang felé is tervezhetünk.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.