János-hegyi-átjáróbarlang

Az újkor beköszöntével fejlődésnek indult iparosodás egyik legfontosabb alapanyaga a vasérc volt, melyet a környező hegyekben is kutattak az ércek nyomába eredő bányászok. A felszínen is látható ércesedés feltárására kezdetleges vágatok létesültek, egyik-másik még ma is ott rejtőzik az erdő mélyén.

Túrával látogatható

Találd meg!

A barlangra nem nehéz rábukkanni, ugyanis közvetlenül egy aszfaltút mellett nyílik. Ha úgy vesszük nem is nagyon ismerünk olyan barlangot Magyarországon, ahol ilyen keveset kell gyalogolni a barlangig, ha gépjárművel tesszük meg az utat. Ide viszont a Szépjuhászné gyermekvasúttól, vagy a János-hegy csúcsáról is jelzett utak vezetnek. Lentről felfelé előbb a zöld kereszten, zöld háromszögön, s végül a zöld barlang jelzésen jutunk a barlanghoz. A kilátó irányából ugyanide a piros barlang jelzésen juthatunk le.

Fedezd fel!

Az átjáróbarlang részben természetes eredetű, részben mesterségesen bővített üreg. Felső bejáratán belépve a mennyezeten és a falakon az egykor feláramló termálvíz oldó hatására keletkezett jellegzetes gömbüstöket láthatunk. A középső rövid szakasz már alagútszerűen kialakított mesterséges járat. Ennek jellegzetes nyomai a mennyezeten látható csákánynyomok, és a falban megmaradt fúrólyuk. Alsó bejárata közvetlenül az út mellett nyílik. Ez egykor természetes járat lehetett, amit némileg kitágítottak amikor a belső részt kialakították.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Budai-hegység
legközelebbi település: Budapest XII.
túra hossza, ideje: 1,5 km / 25 perc (Szépjuhásznétól)
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (zöld kereszt, majd háromszög)
terület védettsége : védett
A barlang
barlang hossza : 18 m
bejárat GPS koordinátája : 47°51981 N, 18°95966 E
védettség : védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : érdekes tájképi elem

Tudj meg többet!

A mészkő repedésein évmilliókkal ezelőtt feláramló forró oldatok nem csak a barlangok kialakulásában, hanem érctelepek kifejlődésében is szerepet játszottak. Vasércet bányásztak például már a 15. századtól kezdődően, a szomszédos Nagy-hárs-hegyen nyíló Bátori-barlangban is. A forró oldatok a barlangüregekben váltak ki, vagy hasadékokat töltöttek meg vasérccel. Akad itt több -féle kiválás. Vasérc mellett a 18-19. században aranyat és ezüstöt is bányásztak a környéken. Erre utalnak a korabeli levelek, és feljegyzések. Igen csekély mennyisége miatt azonban keresésével és kitermelésével felhagytak.

Vigyázz rá!

p>A János-hegyi-átjáróbarlang az egyik legrégebben keletkezett hévizes barlang Budapesten. Jelentősége mindössze ebben rejlik, s hogy mind kevésbé sérüljön, óvakodjunk a falak érintésétől, rongálásától! Mindezt fokozottabban indokolja, hogy a barlang a libegő közelsége miatt nagy látogatottságnak örvend.

+ TIPP

p>Látogassunk el a szomszédos Nagy-hárs-hegyen nyíló Bátori-barlanghoz. A fokozottan védett barlang lezárt ugyan, de megismerkedhetünk a környék ércbányászatának egyik híres helyszínével.

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.