Jankovich-barlang

Nagyon látványos, hatalmas kupolacsarnokkal rendelkező felszakadt barlang a Bajóti Öregkő sziklás oldalában. Igazi ősemberbarlang, a Dunántúl egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

Túrával látogatható

Találd meg!

A Bajóti Öregkő keletre néző, sziklás oldalában, magasan a hegyoldalban nyílik. Az Országos Kék Bajót és Pusztamarót közötti szakaszán található, a gyorsabb és rövidebb megközelítése Bajót felől lehetséges, ahonnan a kék barlangjel is segíti megtalálását. A völgyből az Országos Kék esőbeállókkal és tűzrakóval kialakított pihenőjétől indul hosszú lépcsősor az Öregkő barlangjaihoz, melynek bal oldali ága vezet a Jankovich-barlanghoz.

Fedezd fel!

A sűrű növényzet miatt óriási méretű bejárati csarnoka az utolsó pillanatban tárul fel, de annál lenyűgözőbben hat, amikor meglátjuk. Hatalmas, 20 méter magas kupolája 8 méter átmérőjű, szabályos kör alakú nyílással lyukad a felszínre, melynek köszönhetően a barlang nagy részében teljesen világos van. A bejárati csarnok belső végében két felfelé törő kürtő sötétlik, melyek 14 méteres magasságig is felnyúlnak, de a felszínre nem szakadnak fel, mint a központi nagy nyílás. A kürtőkbe ugyan nem lehet fellátni, de az alattuk felhalmozódott nagy mennyiségű guanó, és a felülről hallatszó csipogás nagyszámú denevérkolónia jelenlétére utal.
Ha a nagy kupolaterem végén található agyaglejtőn lemegyünk, a barlang hátsó, sötét termébe jutunk, amely egykor a legértékesebb régészeti leleteket rejtette. Itt már jó, ha van nálunk egy lámpa, amivel a terem falain látható szép oldás nyomokat, és fosszilis cseppkőlefolyásokat meg tudjuk nézni. A legbelső rész mennyezetén pedig egy szinte teljesen szabályos, kerek 6-7 méter átmérőjű gömbfülke harapódzik fel kb. 8 méter magasságig, ahol szintén szeretnek denevérek tanyázni.
A nagy kupolacsarnok bejáratától balra és néhány méterrel lejjebb a sziklafal mentén egy alsó, önálló, kisebb barlangbejáratot is találunk, mely a Jankovich-barlang alsó járatába vezet. Ez az alsó-járat egykor összeköttetésben állt a felső kupolacsarnokkal, de a szűk járat mára teljesen eltömődött. A kb. 10 méter hosszúságú, alacsony alsó járatot szinte teljes egészében kőzettörmelék borítja.

Alapinformációk
A helyszín
helyszín: Gerecse-hegység, Bajóti Öregkő
legközelebbi település: Bajót
túra hossza, ideje: 2 km | 40 perc
megközelíthetőség : jelzett turistaúton (kék barlang jel)
terület védettsége : -
A barlang
barlang hossza : 88 méter
bejárat GPS koordinátája : 47,72379° N | 18,57532° E
védettség : fokozottan védett
látogathatóság : szabadon látogatható
legfőbb értékei : látványos megjelenés, régészeti jelentőség

Tudj meg többet!

A Bajóti Öregkő a Gerecse egyik legszebb, sasbércként kiemelkedő, sziklás hegyoldala, melynek keleti oldalában nyílik hazánk egyik leglátványosabb barlangszája, a Jankovich-barlang. Létrejöttét a mélyből felfelé áramló karsztvizeknek köszönheti, melyek felboltozódó üregeket oldottak a felső triász vastagpados dachsteini mészkőben. Oldalfalain ma is jól megfigyelhetjük ezeket a gömbüstnek, gömbfülkének nevezett hévizes oldásformákat.
A barlang és környezete nem mindig így nézett ki. Egyrészt jelentősen formált rajta a 19. században itt még nagy erőkkel folytatott kőbányászat, aminek sajnos a barlang egy része is áldozatul esett. Viszont éppen ennek a barlangnak a példáján fogalmazta meg Bekey Imre Gábor, neves barlangkutató azt a javaslatát, hogy a szervezett magyar barlangkutatásnak fel kellene lépnie az arra érdemes barlangok megmentése érdekében a rövid távú haszonszerzést célzó kőbányászattal szemben.
Ha a múlt század elején látogattunk volna el ide, nem csak a működő kőbányával találtuk volna magunkat szembe, de a jelenleginél egy jóval kisebbnek tűnő barlangot találtunk volna itt. Belsejében ugyanis 4-5 méter magasan állt az évszázadok alatt felhalmozódott üledék, annyira, hogy a hátsó terem létezését nem is sejtették. Az a gondolat, hogy itt akár ősember is lakhatott, Baits György Bajót jegyzőjének a fejében is megfordulhatott, ezért is hívta fel rá a barlangkutatók figyelmét. Az első ásatásra 1913-ban került sor, és már ennek során számos csont és cserépmaradvány, köztük nagy mennyiségű barlangi medve csont került innen elő. Az első ásatást még számos további, összesen 9 követte. A legnagyobb tudományos szenzációnak a barlang hátsó részében megnyílt belső terem feltárása számított. Ez a hátsó, mélyebb szinten elhelyezkedő terem valamikor a jégkorszak végén a sok behullott kőzettörmelékről és agyagtól elzáródhatott, és mintegy 3000 éven keresztül teljesen érintetlen volt. Ennek köszönhetően a Neander-völgyi ősember által használt többféle kőeszköz, jáspis lándzsahegy, és barlangi medve fogából készült pengék kerültek innen elő sértetlenül.
Régészeti jelentőségét jól mutatja, hogy az itt talált leletanyagról egy különálló őskőkori kultúra, – a Jankovichien – kapta a nevét. A barlang elnevezése pedig Hillebrand Jenőtől, az ásatásokat vezető régésztől ered, aki a munkálatokat anyagilag támogató, és a barlangot személyesen is meglátogató Jankovich Béla kultuszminiszter tiszteletére keresztelte át a barlangot.

Vigyázz rá!

p>Falait sajnos sok helyen csúfítják firkálások, feliratok. Ne szaporítsuk ezek számát!
Semmiképpen ne rakjunk tüzet a barlang csarnokában, mert a tábortűz koromnyomai örökre ott maradnak a fehér mészkőfalakon! Tűzrakásra használjuk a lépcsősor alatti pihenőnél kialakított tűzrakó helyeket!
A barlangban nagyszámú denevérkolónia él, egyrészt a bejárati csarnok magasra felnyúló kürtőiben, másrészt a belső terem kupolájában is. Ne bántsuk, ne zavarjuk őket, hiszen hazánkban valamennyi denevérfaj védett!!!

+ TIPP

p>Érdemes felkapaszkodni a barlang fölött az Öregkő gerincére is, ahonnan pazar kilátás nyílik az egész környékre. A barlang fölötti sziklás kilátópontból bele lehet látni a kupolacsarnok tetején lévő nyílásba is, de itt óvatosan mozogjunk, hiszen jelentős mélység tátong alattunk!

Barlang etikett
Mit tehetsz a barlangok megóvásáért? Hogyan látogass meg úgy egy barlangot, hogy minél kevesebb nyomot hagyj benne? Felelős természetjáróként tartsd be az alábbi szabályokat:

Készülj fel!
Tájékozódj, mielőtt útnak indulsz, és legyen nálad minden szükséges felszerelés! Egy jó lámpa nemcsak a testi épséged megóvásában segít, de barlangban történő vétlen károkozást is megelőzheti.

Hagyd ott, ami találsz!
A barlangokban található képződmények, ásványkiválások kialakulása nagyon lassú idő alatt végbemenő természeti folyamatok eredményei. Ne gyűjtsd, ne törd le őket! Hadd lássák az utánad jövők is!

Hozd el, amit vittél!
Semmilyen szemetet ne hagyj magad után! Egy üres palack, vagy a szendvicsed csomagolása hazafelé sokkal könnyebb, mint odafelé a teli. Ha odáig el tudtad vinni, visszaúton sem okozhat gondot.

Ott jártadnak ne maradjon nyoma!
A barlang falára került firkálások, vésések, vagy akár a tűzrakásból származó korom soha el nem távolítható, örök nyom marad a barlangok falain. Ne firkáljuk össze barlangjainkat, még akkor se, ha ezt előttünk már más is megtette!

Járt utat járatlanért ne hagyj el!
A magad biztonsága és a barlang védelme érdekében is fontos, hogy ott közlekedj, ahol már jól kijárt utat találsz! Ne próbálkozz kitett helyekre való felmászással, vagy szűk helyekre való bebújással!

Ne zavard az élővilágot!
A barlang számos élőlénynek otthona vagy menedékhelye, mint pl. a denevéreknek. Ne zavard, ne bántsd őket, és sose feledd, hogy itt ők vannak otthon, és Te vagy a vendég!

Gondolj az utánad jövőkre!
Senki sem szeret úgy megérkezni valahová, hogy ott rendetlenség és piszok fogadja. Hagyd úgy magad után a barlangot, ahogy te is szívesen látnád!


Mit vigyél magaddal?


A Barlanglesőn található szabadon látogatható barlangok egyike sem kíván speciális barlangjáró felszerelést. De még a legkisebb barlangoknál is jól jöhet, ha van nálunk egy jó lámpa, amivel alaposabban körülnézhetünk. Egyes helyszíneken azonban mindenképpen szükség van rá a belsőbb részek megtekintéséhez. A legpraktikusabb, ha fejlámpát viszünk magunkkal, így szabadon marad mindkét kezünk.

Az itt felsorolt barlangok általában egyszerű túraruházatban megtekinthetők, azonban számítani kell rá, hogy néhol porosak, agyagosak lehetünk. A legjobb, ha zárt cipőben, vagy bakancsban indulunk útnak. Ahol a belső termek bejárásához lámpára van szükség, ott ajánlott a sisak használata is.

A kalandturisztika számára megnyitott barlangok esetében a túrához szükséges alapfelszerelést (sisak, lámpa, egyes barlangok esetében overáll) általában az üzemeltető biztosítja. A megfelelő zárt, vagy vízhatlan cipőről, és meleg aláöltözetről többnyire magunknak kell gondoskodni. A jegy árában foglalt felszerelések azonban az egyes barlangok esetében eltérhetnek, ezért a túrára való előzetes bejelentkezésnél mindig érdeklődjünk a szükséges felszerelésről is! Kalandtúra esetén célszerű, ha készülünk a túra utáni váltóruházattal is.

Mint minden weboldal, a dunaipoly.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król adatvédelmi tájékoztatónkban talál.